Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Zwaluwenburg in Elburg

Boerderij

Zuiderzeestraatweg Oost 1
8081LA Elburg
Gelderland


Beschrijving van Boerderij Zwaluwenburg

Omschrijving onderdeel 10: BOERDERIJ MET KAPBERG EN TWEE SCHUREN (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 10). BOERDERIJ uit de eerste helft van de 19e eeuw onder een met riet gedekt wolfsdak. De voorgevel is voorzien van vlechtingen, een entree, vensters met schuiframen met roedenverdeling en voorzien van luiken. Op de verdieping een klein venster. De zijgevels en achtergevel kenmerken zich door een karakteristieke indeling voorzien van vensters met roedenverdeling, stalraampjes, stal- en baanderdeuren. In het interieur ondermeer in de middenkamer in het voorhuis een betegelde schouw met bedsteden aan weerszijden. Voor de boerderij staan drie leilindes. Op het erf een vijfroeden KAPBERG voorzien van een met riet gedekte vijfhoekige kap, een grotendeels stenen SCHUUR met rieten schilddak en een houten SCHUUR met door pannen gedekt schilddak. Waardering BOERDERIJ MET KAPBERG EN TWEE SCHUREN is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van de boerderij; - als karakteristieke en functionele onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging bij de entree aan de Zuiderzeestraatweg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528920
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Zwaluwenburg in Elburg

Boerderij onder rieten wolfdak en met vensters, waarin 30-ruitsroedenverdeling

Zwaluwenburg 1
't Harde (Gemeente Elburg)
Boerderij onder rieten wolfdak en met vensters, waarin 30-ruitsroedenverdeling. Bij de waarschijnlijk 18e eeuwse hoeve een bakhuis.

Boerderij onder hoog, rieten wolfsdak, dat uitsteekt boven de voorgevel

Eperweg 1
't Harde (Gemeente Elburg)
Fraaie boerderij onder hoog, rieten wolfdak, dat uitsteekt boven de voorgevel. Gedateerd op een anker: 1853. Vensters met luiken en 20-ruits..

Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning

Zwaluwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ/DIENSTWONING (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). Voormalige BOERDERIJ/DIENSTWONING uit..

Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW MET BOUWHUIZEN (Huis Zwaluwenburg, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Het symmetrisch ..

Zwaluwenburg: tuin- en parkaanleg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAAN..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Zwaluwenburg in Elburg