Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coendersborg: tuinmuur in Nuis

Tuin Park Landgoed

Oudeweg 15
9364PP Nuis (gemeente Marum)
Groningen

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Coendersborg: tuinmuur

Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Coendersborch. Achter het hoofdgebouw en oorspronkelijk ter afscheiding van moestuin en boomgaard gedeelte, staat een 19de-eeuwse roodbakstenen muur die deels is afgebroken. De muur wordt beëindigd door een ezelsrug en wordt aan één zijde geleed door aan bovenzijde gebogen steunberen. De tuinmuur is in 2004 grotendeels gerestaureerd. De oostelijke beëindiging, aansluitend op de gracht, is in ruïneuze toestand gelaten. Waardering TUINMUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een historische buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528901
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coendersborg: tuinmuur in Nuis

Coendersborg: historische tuin- en parkaanleg

Oudeweg 15
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Coendersborch. De aanleg van het vermoedelijk uit de 16de eeuw ..

Coendersborg: toegangshek borg

Oudeweg 15
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Coendersborch. De toegang tot het borgterrein wordt in de as van het hoofdgebouw ge..

Coendersborg: hoofdgebouw

Oudeweg 15
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Coendersborch). Op een omgracht terrein gelegen huis, gebouwd in 1813 in opdracht van Hyma van Teyens ter plaats..

Kop-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde stookhut

Oudeweg 13
Nuis (Gemeente Marum)
Inleiding KOP-ROMPBOERDERIJ, waarschijnlijk behorende bij de reeds beschermde Coendersborg (1813), met aangebouwde STOOKHUT gebouwd omstree..

Dwarshuisboerderij, stookhut

Oudeweg 17
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving STOOKHUT uit omstreeks 1890, opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een zadeldak met strakke windveren, gedekt met een c..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)