Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: de melkerij in Hummelo

Kasteel Buitenplaats

Spalderkampseweg 3
6999AG Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1834


Beschrijving van Enghuizen: de melkerij

Omschrijving onderdeel 11 Forse boerderij, DE MELKERIJ, op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak, gebouwd in 1834 als melkerij van het kasteel. De melkproducten werden per aak van de boerderij naar het kasteel vervoerd. Woon- en bedrijfsgedeelte liggen in elkaars verlengde. Het dwars geplaatste woongedeelte bevindt zich aan de linkerkant (noordwestzijde). Oorspronkelijk waren alle gevelopeningen, ramen en deuren van een rondboogvormige beëindiging voorzien. De zijgevels van de stal zijn vernieuwd. Sporen van de rondboogvensters in het metselwerk waarneembaar. De achtergevel heeft getoogde stalramen en mestdeuren. Hooiluik op de verdieping. Staafankers. In de middenlangsdeelstal zes ankerbalkgebinten en een dubbele kap. Waardering DE MELKERIJ is van belang: - wegens de ouderdom; - als goed voorbeeld van een midden 19de-eeuwse dienstgebouw op de buitenplaats; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke en historische relatie met het kasteel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528897
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: de melkerij in Hummelo

Enghuizen: rentmeestershuis

Spalderkampseweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 RENTMEESTERSHUIS van Enghuizen. Gebouw op langwerpige plattegrond uit het begin van de 19de eeuw. Het huis is ee..

Enghuizen: paardenstal met muur en timmerschuur

Spalderkampseweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7 PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR. Ten zuidoosten van de rentmeesterswoning gelegen forse schuur (De Grote Schu..

Pastorie

Domineespaadje 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
PASTORIE, statig bakstenen huis (XIXb), bestaande uit een vierkant middendeel onder een tentdak met topschoorsteen, waarop windvaan en lager..

Enghuizen: dienstwoning

Van Heeckerenweg 9
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 Vroeg 20ste-eeuwse DIENSTWONING van één bouwlaag met een kapverdieping, op rechthoekige plattegrond, opgetrokke..

Boerderij met dwars woongedeelte

Greffelinkallee 8
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij met dwars woongedeelte (midden XIX). Schuiframen met luiken in de Enghuizense kleuren. Hoog schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Enghuizen: de melkerij in Hummelo