Zypendaal: tuinbeeld in Arnhem

Zijpendaalseweg 44

Beschrijving van Zypendaal: tuinbeeld

Omschrijving TUINBEELD, in de jaren zestig van de twintigste eeuw geplaatste 18de-eeuwse marmeren beeldengroep op sokkel, voorstellende Asklepios, Hygieia en Telesphoros. Het beeld stond omstreeks 1900 bij Rhederoord, eveneens Brantsenbezit. Het beeld staat op de dam tussen de beide spiegelvijvers ten zuiden van het huis Zypendaal. Asklepios was de god der geneeskunde; zijn dochter Hygieia de godin van de gezondheid en zijn zoon Telesphoros de god van de genezing. Het beeld staat op een marmeren sokkel met geprofileerd basement met pilastertjes op de hoeken en afgesloten met een geprofileerde dekplaat. De naakte bebaarde Asklepios zit op een rotsblok. tegen hem aan staat Hygieia, gehuld in een geplooid kleed met in haar armen de kleine Telesphoros. Aan de voeten van Asklepios en Hygieia liggen twee verstrengelde slangen. Waardering TUINBEELD behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen kunsthistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de kunsthistorische kwaliteit van het ontwerp - wegens de situering in het park (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)