Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zypendaal: tuinbeeld in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Zijpendaalseweg 44
6814CL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Zypendaal: tuinbeeld

Omschrijving TUINBEELD, in de jaren zestig van de twintigste eeuw geplaatste 18de-eeuwse marmeren beeldengroep op sokkel, voorstellende Asklepios, Hygieia en Telesphoros. Het beeld stond omstreeks 1900 bij Rhederoord, eveneens Brantsenbezit. Het beeld staat op de dam tussen de beide spiegelvijvers ten zuiden van het huis Zypendaal. Asklepios was de god der geneeskunde; zijn dochter Hygieia de godin van de gezondheid en zijn zoon Telesphoros de god van de genezing. Het beeld staat op een marmeren sokkel met geprofileerd basement met pilastertjes op de hoeken en afgesloten met een geprofileerde dekplaat. De naakte bebaarde Asklepios zit op een rotsblok. tegen hem aan staat Hygieia, gehuld in een geplooid kleed met in haar armen de kleine Telesphoros. Aan de voeten van Asklepios en Hygieia liggen twee verstrengelde slangen. Waardering TUINBEELD behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen kunsthistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de kunsthistorische kwaliteit van het ontwerp - wegens de situering in het park (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zypendaal: tuinbeeld in Arnhem

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 48
Arnhem
Omschrijving In het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen TUINHUIS of paviljoen, gebouwd als speelhuisje voor de kinderen van de famili..

Gulden Bodem: huis gebouwd als bouwpakket

Zijpendaalseweg 191A
Arnhem
Omschrijving Omstreeks 1920 als bouwpakket uit Zwitserland aangevoerd HUIS, op de splitsing van de Zijpendaalseweg en de zuidelijke toegan..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 46
Arnhem
Omschrijving Voormalige ORANJERIE ten zuidwesten van het huis Zypendaal, gebouwd tegelijk met het koetshuis in 1764-1767. Aan de zuidkant ..

Zijpendaal

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Landgoed Zijpendaal. Landgoed uit de 17e eeuw, dat in de 18e eeuw een grote, Franse parkaanleg verkreeg, die in de 19e eeuw in romantische s..

Zypendaal: landhuis

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving Hoofdgebouw HUIS ZYPENDAAL. Het landgoed Zypendaal kwam in 1743 in handen van de Arnhemse stadssecretaris Mr. Hendrik Willem B..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)