Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Teerplaats in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Zijpendaalseweg 40
6814CL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van De Teerplaats

Omschrijving In oorsprong 18de-eeuwse HALLEHUISBOERDERIJ met middenlangsdeel, genaamd De Teerplaats, in zijn huidige verschijningsvorm grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. De naam die aanvankelijk verbonden was aan een daarnaast gelegen boerderijtje dat in 1907 is afgebroken, zou te maken hebben met het schuttersgilde dat daar in het verleden kwam potverteren. In zijn huidige verschijningsvorm dateert de Teerplaats grotendeels uit het midden van de 19de eeuw. Omstreeks 1900 werd aan de rechterzijde een dienstwoning ingebouwd, bestemd voor de chauffeur van de familie Brantsen. Boerderij op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen gedekt. Asymmetrisch ingedeelde voorgevel met rondboogdeur en -vensters. Persiennes aan de vensters. Eveneens rondboog keldervenster rechts onder. Op de verdieping drie rondboogvenstertjes onderling door een gestucte lijst verbonden. De rechterzijgevel heeft een forse uitbouw van twee bouwlagen onder overstekend wolfdak dat op het hoofddak aanloopt. Getrapt bakstenen fries onder de dakrand. Regelmatig ingedeelde toegangsgevel met deur en vensters met bovenlicht met roedeverdeling. De vensters hebben luiken ter hoogte van het onderraam. In het lage deel van de rechterzijgevel vensters en deuren van verschillende grootte waaronder een garagedeur uiterst rechts. In de linkerzijgevel ter hoogte van het bedrijfsgedeelte rondboogmestdeurtjes. De achtergevel is symmetrisch van indeling met dubbele deeldeur in het midden, geflankeerd door een rond stalvenster. Hooiluik op de verdieping. Waardering HALLEHUISBOERDERIJ DE TEERPLAATS behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal, van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom - wegens de toegepast bouwmaterialen - wegens de functie - wegens de markante situering aan de rand van het park (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528881
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Teerplaats
Hallehuisboerderij bij Zypendaal.jpg
Locatie Arnhem
Oorspr. functie Boerderij
Huidig gebruik Bed & Breakfast
Monumentstatus onderdeel van Rijksmonumentcomplex Historische buitenplaats Zypendaal

complexnummer: 528874[1]

Monumentnummer 528881
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Teerplaats is een voormalige hallenhuisboerderij in Arnhem, aan de rand van Park Zypendaal. Het gebouw is in de 18e-eeuw gebouwd, maar in de 19e-eeuw aangepast waarbij het haar grotendeels huidige vorm kreeg. In de 18e-eeuw was naast de boerderij een andere kleine boerderij gelegen, die reeds de naam De Teerplaats had, mogelijk verwijzend naar het schuttersgilde die er kwamen potverteren. Aan de rechterzijde van de boerderij is rond 1900 een uitbouw toegevoegd, dat als dienstwoning voor de chauffeur van de familie Brantsen diende.

De boerderij heeft een zadeldak, terwijl de aanbouw een wolfsdak heeft. De ramen en deuren, inclusief de mestdeuren en kelderraam, van de oorspronkelijke boerderij hebben rondbogen. Aan de voorzijde zijn er drie kleine ramen op de eerste verdieping, terwijl op de begane grond vier grote raampartijen zijn welke voorzien zijn van persiennes.

Het gebouw is sinds 2006 onderdeel van het Rijksmonumentencomplex Historische buitenplaats Zypendaal, wegens de ouderdom, de toegepaste bouwmaterialen, de functie en de markante situering aan de rand van het park.

Tegenwoordig wordt de ruimte gebruikt als bed & breakfast.


Monumenten in de buurt van De Teerplaats in Arnhem

Zypendaal: toegangshek

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving TOEGANGSHEK, 19de-eeuwse toegangspartij met bakstenen hekposten en smeedijzeren hekwerken, toegang gevend tot het park. De en..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving A. De GROTE WATERVAL en GROT dateren van na de aankoop van het park in 1821 door Van Heeckeren van Enghuizen. Op de plaats, wa..

Sonsbeek: voormalige boerderij

Parkweg 2
Arnhem
Omschrijving Voormalige BOERDERIJ uit omstreeks 1800, gelegen ten noorden van de Grote Vijver. De boerderij staat op het terrein, dat vroe..

tuin park landgoed

Tellegenlaan 2
Arnhem
Omschrijving In de nabijheid van de Grote Vijver gelegen TELLEGENBANK, in 1928 opgericht ter herinnering aan ir. J.W.C.Tellegen (1859-1921..

woonhuis

Cordesstraat 4
Arnhem
Inleiding VILLA met KEERMUUR en POORTEN, thans woonhuis met tandartsenpraktijk, omstreeks 1915 gebouwd in Engelse landhuisstijl; een op de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)