Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Casa Bianca in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Zijpendaalseweg 50
6814CL Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Casa Bianca

Omschrijving In het begin van de 20ste eeuw gebouwde DIENSTWONING, gelegen ten noorden van Zypendaal. Het huis werd in opdracht van de familie Brantsen gebouwd voor de 'pluimgraaf', de verzorger van het pluimvee en de koeien op Zypendaal, in een traditionele stijl. Het gebouw is opgezet als een T-boerderij met dwars voorhuis onder schilddak en een daarop aansluitend iets lager achterhuis onder wolfdak. De daken zijn met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt. Windveren langs de dakranden. De gevels zijn wit gepleisterd en hebben een grijs geschilderde plint. De meeste vensters en deuren hebben aan de bovenzijde een licht uitgemetselde strek die aan de hoeken is omgezet. Grote vensters met onderluiken. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel deur en vensters met roedeverdeling in het bovenlicht. In de zijgevels van het voorhuis en de eerste traveeën van het achterhuis vensters van het zelfde type; rondboogvenstertjes in de rechterzijgevel. In de achtergevel deur met kleine zijlichten en omgezette latei; rondboogvensters aan beide zijden. De indeling in het interieur met centrale gang, een kamer aan beide zijden in het voorhuis, kelder met troggewelven en details als schouwen en paneeldeuren met geprofileerde omlijsting dateren van de bouwtijd. Het huis ligt op een met een heg omgeven erf. Waardering DIENSTWONING Casa Bianca, behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de gaaf bewaard gebleven traditionele architectuur - wegens de functie - wegens de zichtrelatie met het huis Zypendaal - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528880
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Casa Bianca
Casa Bianca
Casa Bianca
Locatie Arnhem
Oorspr. functie Dienstwoning
Huidig gebruik Woning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 528880
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Casa Bianca is een woning in de Nederlandse plaats Arnhem dat begin 20e eeuw is gebouwd als dienstwoning voor de pluimvee- en koeienverzorger van de familie Brantsen, die woonden in Huis Zijpendaal. Het wit opgetrokken huis staat in een bosrijke omgeving in een zichtlijn op het Huis Zijpendaal. De plattegrond van de woning is van een T-boerderij, waarbij het voorhuis een schilddak heeft en het achterhuis een wolfsdak. De grotere raampartijen zijn aan de bovenzijde voorzien van een bakstenen omlijsting. Het onderste gedeelte van het raam, dat als schuifraam geopend kan worden, kan door kenmerkende zwart-witte luiken worden afgedicht.

Het pand is in 2005 aangewezen als rijksmonument, eveneens deel uitmakend van het grotere geheel van Park Zypendaal.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Casa Bianca in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 96

Monumenten in de buurt van Casa Bianca in Arnhem

Park van buitengoed

Zijpendaalseweg
Arnhem
Het bij het buitengoed behorende speciaal als zodanig rondom het huis aangelegd park, bevattende de volgende kadastrale percelen: sectie N 6..

Zypendaal: voormalig koetshuis

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS ten noordwesten van het huis Zypendaal, gebouwd in 1764-1767 (eerste steen 'Hester Henriet Brantsen anno ..

Zypendaal: historische tuin- en parkaanleg

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Zypendaal is een uitgestrekte buitenplaats met een in een beekdal gelegen landbouwgronden in..

Zypendaal: weidehekken ten noorden van buitenplaats

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving WEIDEHEKKEN. Rond het weiland ten noorden van het huis Zypendaal is een (deels onderbroken) eenvoudig geschakeld gietijzeren ..

Zijpendaal

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Landgoed Zijpendaal. Landgoed uit de 17e eeuw, dat in de 18e eeuw een grote, Franse parkaanleg verkreeg, die in de 19e eeuw in romantische s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)