Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Zijpendaalseweg 48
6814CL Arnhem
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving In het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen TUINHUIS of paviljoen, gebouwd als speelhuisje voor de kinderen van de familie Brantsen. Later de woning van de huisknecht van Zypendaal. De middenpartij aan noordzijde is een latere toevoeging. Het gebouw ligt aan de bovenste Spiegelvijver, aan het eind van een lange zichtas en vormt als zodanig een belangrijk focuspunt in de aanleg van het park. Gebouw van één bouwlaag en een kapverdieping op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak, met aan de zuidzijde een veelhoekige, torenvormige uitbouw onder tentdak met zinken piron en aan de noordzijde een uitgebouwd gedeelte van twee bouwlagen hoog onder een flauw hellend zadeldak dat op het hoofddak aanloopt. Langs de dakranden geschulpte druiplijsten. De bakstenen gevels staan op een gepleisterde plint. Op de hoeken gepleisterde en verspringende hoekblokken die aan de korte zijde met een gepleisterde band verbonden zijn aan de bovenzijde. Vensters en ingangen met gepleisterde lateibalk op dito blokjes aan de bovenzijde. Fenêtre à terre in de veelzijdige uitbouw, waarboven een gekoppeld venster; overigens vensters met zigzagroeden en luiken aan de voorzijde. In de korte gevels ingangen en een rond venster in de geveltop. In de achtergevel (noord) een ingang met luifel op zuiltjes met basementen. In het inwendige een keuken met kleine schouw. Onder de keuken een kelder met tongewelf. Waardering TUINHUIS behorend bij de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de eclectische architectuur - wegens het type - wegens de situering - wegens de visueel- en functioneel ruimtelijke relatie met de overige gebouwen op de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528879
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Arnhem

Zijpendaal

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Landgoed Zijpendaal. Landgoed uit de 17e eeuw, dat in de 18e eeuw een grote, Franse parkaanleg verkreeg, die in de 19e eeuw in romantische s..

Zypendaal: landhuis

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving Hoofdgebouw HUIS ZYPENDAAL. Het landgoed Zypendaal kwam in 1743 in handen van de Arnhemse stadssecretaris Mr. Hendrik Willem B..

Zypendaal: historische tuin- en parkaanleg

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Zypendaal is een uitgestrekte buitenplaats met een in een beekdal gelegen landbouwgronden in..

Zypendaal: weidehekken ten noorden van buitenplaats

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving WEIDEHEKKEN. Rond het weiland ten noorden van het huis Zypendaal is een (deels onderbroken) eenvoudig geschakeld gietijzeren ..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 46
Arnhem
Omschrijving Voormalige ORANJERIE ten zuidwesten van het huis Zypendaal, gebouwd tegelijk met het koetshuis in 1764-1767. Aan de zuidkant ..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Arnhem