Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Zijpendaalseweg 46
6814CL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1764-1767


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving Voormalige ORANJERIE ten zuidwesten van het huis Zypendaal, gebouwd tegelijk met het koetshuis in 1764-1767. Aan de zuidkant bevond zich in de 18de eeuw de moestuin. Wijzigingen zoals het vervangen van de 18de-eeuwse roedevensters door achtruits vensters zullen in de eerste helft van de 19de eeuw hebben plaats gevonden. In 1978 is de oranjerie gerestaureerd en als kantoorruimte ingericht. Hierbij is een moderne constructie ingebouwd. Gebouw opgetrokken van rode baksteen op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en een kap hoog onder omlopend, schilddak, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. Lage geschilderde plint. De gevels worden met geprofileerde lijsten afgesloten. Vensters met rechte strekken. De naar het voorplein gerichte noordzijde is regelmatig van indeling, vijf traveeën breed en gespiegeld met het daar tegenover liggende koetshuis (zie hiervoor onderdeel 3). De deurpartij in de noordgevel is verbreed, getuige bouwsporen in het metselwerk. In de oostgevel drie fenêtres à terre. Onder de twee rechtervensters in de achtergevel (zuid) zitten twee keldervensters. In het inwendige een kleine kelder onder het zuidoostelijke deel. Waardering ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de eenvoudige 18de-eeuwse architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de voormalige functie - wegens de ligging bij de voormalige moestuin - wegens de visueel- en functioneel ruimtelijke relatie met de overige gebouwen op de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528878
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Arnhem

Zypendaal: voormalig koetshuis

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS ten noordwesten van het huis Zypendaal, gebouwd in 1764-1767 (eerste steen 'Hester Henriet Brantsen anno ..

Zijpendaal

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Landgoed Zijpendaal. Landgoed uit de 17e eeuw, dat in de 18e eeuw een grote, Franse parkaanleg verkreeg, die in de 19e eeuw in romantische s..

Zypendaal: landhuis

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving Hoofdgebouw HUIS ZYPENDAAL. Het landgoed Zypendaal kwam in 1743 in handen van de Arnhemse stadssecretaris Mr. Hendrik Willem B..

Zypendaal: historische tuin- en parkaanleg

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Zypendaal is een uitgestrekte buitenplaats met een in een beekdal gelegen landbouwgronden in..

Zypendaal: weidehekken ten noorden van buitenplaats

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving WEIDEHEKKEN. Rond het weiland ten noorden van het huis Zypendaal is een (deels onderbroken) eenvoudig geschakeld gietijzeren ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)