Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zypendaal: voormalig koetshuis in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Zijpendaalseweg 44
6814CL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1764-1767


Beschrijving van Zypendaal: voormalig koetshuis

Omschrijving Voormalig KOETSHUIS ten noordwesten van het huis Zypendaal, gebouwd in 1764-1767 (eerste steen 'Hester Henriet Brantsen anno 1764 & 27 Julius'; inscriptie in baksteen ' Anno 1767 WCB'). In 1867 werd het koetshuis verbouwd naar plannen van F.W. van Gendt J.Gzn, waarbij de toegangen met omlijstingen gewijzigd zijn. In een aantal bakstenen zijn letters en cijfers gekerfd. In 1978 is het koetshuis gerenoveerd en als kantoorruimte in gebruik genomen, waarbij de oude vloerniveaus zijn gehandhaafd, maar de deuropeningen door grote vensters zijn vervangen. Gebouw opgetrokken van rode baksteen op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en een kap hoog onder omlopend, schilddak, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De gevels worden met geprofileerde lijsten afgesloten. Aan noord- en oostzijde een hoge gepleisterde plint met geprofileerde lijst. Vensters met rechte strekken. De naar het voorplein gerichte zuidzijde is regelmatig van indeling, vijf travee├źn breed en gespiegeld met de daar tegenover liggende oranjerie (zie hiervoor onderdeel 4). De toegang zit in de oostgevel en bestaat uit een brede getoogde deur met houten omlijsting met spiegelveld. Eenzelfde omlijsting zit rond beide deurpartijen in de noordgevel. Het inwendige heeft een vloer van klinkers in visgraatmotief gelegd. Waardering KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de eenvoudige 18de-eeuwse architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de voormalige functie - wegens de ligging aan de noordelijke oprijlaan naar het huis - wegens de visueel- en functioneel ruimtelijke relatie met de overige gebouwen op de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528877
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zypendaal: voormalig koetshuis in Arnhem

Zypendaal: historische tuin- en parkaanleg

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Zypendaal is een uitgestrekte buitenplaats met een in een beekdal gelegen landbouwgronden in..

Zypendaal: weidehekken ten noorden van buitenplaats

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving WEIDEHEKKEN. Rond het weiland ten noorden van het huis Zypendaal is een (deels onderbroken) eenvoudig geschakeld gietijzeren ..

Zijpendaal

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Landgoed Zijpendaal. Landgoed uit de 17e eeuw, dat in de 18e eeuw een grote, Franse parkaanleg verkreeg, die in de 19e eeuw in romantische s..

Zypendaal: landhuis

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving Hoofdgebouw HUIS ZYPENDAAL. Het landgoed Zypendaal kwam in 1743 in handen van de Arnhemse stadssecretaris Mr. Hendrik Willem B..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 46
Arnhem
Omschrijving Voormalige ORANJERIE ten zuidwesten van het huis Zypendaal, gebouwd tegelijk met het koetshuis in 1764-1767. Aan de zuidkant ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)