Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Tellegenlaan 2
6814BT Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving In de nabijheid van de Grote Vijver gelegen TELLEGENBANK, in 1928 opgericht ter herinnering aan ir. J.W.C.Tellegen (1859-1921), directeur Gemeentewerken in de gemeente Arnhem van 1890 tot 1901. Tellegens naam is onverbrekelijk verbonden met de aankoop van Park Sonsbeek aan het einde van de 19de eeuw. Herinneringsbank, bestaande uit een halfcirkelvormig gemetseld muurtje van paarsbruine, enigszins gesinterde baksteen met een gecementeerde plint en natuurstenen dekplaten. Tegen de binnenzijde van de halve cirkel bevindt zich een uit negen segmenten bestaande houten zitting met rugleuning. De halve cirkel wordt afgesloten door twee natuurstenen elementen, links een rechthoekig blok met opschrift in reliëf in verdiept vlak: 'TER HERINNERING AAN/ IR. J.W.C. TELLEGEN/ DIRECTEUR GEMEENTEWERKEN/ 1890-1901/'; rechts bevindt zich een hoger, cilindervormig blok met een reliëfsculptuur, voorstellend een springend hert, van de hand van de Arnhemse beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965). Vanaf de natuurstenen elementen buigt het gemetselde gedeelte zich trapsgewijs aflopend terug. Waardering De TELLEGENBANK, behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van cultuurhistorisch belang: - wegens de herinnering aan ir. Tellegen; - wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - wegens de aanwezigheid van een reliëf van de hand van de Arnhemse beeldhouwer Gijs Jacobs van de Hof; - wegens de situering nabij de Grote Vijver, aan een splitsing van paden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528871
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Arnhem

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving A. De GROTE WATERVAL en GROT dateren van na de aankoop van het park in 1821 door Van Heeckeren van Enghuizen. Op de plaats, wa..

Sonsbeek: voormalige boerderij

Parkweg 2
Arnhem
Omschrijving Voormalige BOERDERIJ uit omstreeks 1800, gelegen ten noorden van de Grote Vijver. De boerderij staat op het terrein, dat vroe..

Sonsbeek: paviljoen

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving In neoclassicistische stijl vormgegeven PAVILJOEN, in het laatste kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenhuis, vermoedelijk..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving A. ZWANENBRUG in Art-Nouveau-stijl, voorzien van een opvallende vormgeving met zwanen. Deze kort na 1902 gebouwde brug werd a..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving Forse natuurstenen TUINVAAS, gesitueerd in het westelijke deel van park Sonsbeek, nabij de Zijpendaalseweg, op een schiereilan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)