kasteel buitenplaats in Arnhem

Tellegenlaan 3

Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving In de noordoostelijke hoek van de Hertenkamp ten noorden van het Huis Sonsbeek staande HERTENVERBLIJF in chaletstijl, na 1902 gebouwd als vervanger van een grotere voorganger. Gebouwtje op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met zolderverdieping hoog onder een schilddak met afgestoken dakschild boven de brede hoofdgevel aan parkzijde. Deze afsteek rust op drie houten korbeelstellen. Het dak is gedekt met riet en op de nok voorzien van gesmoorde gebakken nokvorsten. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en wat betreft de voorgevel en rechter zijgevel gewit. Het bovendeel van de gevels heeft een houten beschot. In de voorgevel twee rondboogvormige open doorgangen. De rechter zijgevel bezit een ingang met houten rondboogdeur en aan weerszijden een rondboogvenstertje met bakstenen lekdorpel en 6-ruits raam. In de top van de gevel een houten luik. De overige gevels zijn blind. Waardering Het HERTENVERBLIJF behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van belang: - wegens de stijl en het materiaalgebruik; - wegens de functie; - wegens de samenhang met de andere onderdelen op de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)