Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sonsbeek: restanten van moestuin in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Tellegenlaan 7
6814BT Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Sonsbeek: restanten van moestuin

Omschrijving RESTANTEN 18DE-EEUWSE MOESTUIN, later bloementuin van Sonsbeek. Op de kaart van M.J. de Man uit 1809 is reeds sprake van een moestuin op het landgoed Sonsbeek, nabij de Zijpendaalseweg. Het paviljoen Sonsbeek deed dienst als tuinmanswoning (zie hiervoor onderdeel 3). Van Heeckeren heeft na 1821 de moestuin vernieuwd met onder andere verwarmde broeikassen. Van de moestuin zijn aan de noord- en oostzijde grote delen van de tuinmuur bewaard gebleven, evenals de restanten van de plantenkas en de trappartij aan de oostzijde. De beide toegangshekken met bakstenen posten zijn eveneens 19de-eeuws. In 1904 werden delen van de ommuring hersteld en in de noordoosthoek een nieuwe tuinmanswoning gebouwd (zie hiervoor onderdeel 10). In 1999 is het terrein als 'steile tuin' ingericht. TOEGANGSTRAP aan de oostzijde, bestaande uit elf natuurstenen treden met afgeronde voorzijde, hardstenen stootborden aan boven- en benedenzijde, geflankeerd door natuurstenen trapposten op basementen, afgesloten met dekplaten met ruitvormige versiering. In de noord- en oostmuur is een ijzeren TOEGANGSHEK tussen gebosseerd gemetselde bakstenen hekposten met natuurstenen afdekplaten. Een groot deel van de voormalige moestuin wordt omsloten door een bakstenen TUINMUUR, welke nog voor een deel in 18de-eeuws metselwerk is uitgevoerd, maar ook vele latere herstellingen en aanvullingen kent, deels in machinale baksteen. De muren sluiten aan de bovenzijde af met (gecementeerde) schuin geplaatste rollagen. Steunbeertjes aan de buitenzijde. De muur nabij het Sonsbeekpaviljoen (westzijde) bezit geen steunberen. Aan de binnenzijde van het westelijke deel van de noordmuur bevinden zich muurrestanten van een PLANTENKAS. Het betreft een haaks op de tuinmuur geplaatste bakstenen muur met afgeschuinde zuidzijde, welke afsluit met een natuurstenen dekplaat. In de dwarsmuur bevindt zich een doorgang met houten latei. In de noordmuur bevinden zich drie dichtgezette vierkante lichtopeningen. Waardering De RESTANTEN VAN DE 18DE-EEUWSE MOESTUIN behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de functie; - wegens de visueel-ruimtelijke en functioneel-ruimtelijke samenhang met paviljoen en tuinmanswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528866
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sonsbeek: restanten van moestuin in Arnhem

Sonsbeek: historische tuinmanswoning met bloemenwinkel

Tellegenlaan 7
Arnhem
Omschrijving Voormalige TUINMANSWONING MET BLOEMENWINKEL, omstreeks 1904-1905 gebouwd in traditionalistische stijl bij de toenmalige tot p..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving A. ZWANENBRUG in Art-Nouveau-stijl, voorzien van een opvallende vormgeving met zwanen. Deze kort na 1902 gebouwde brug werd a..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving Forse natuurstenen TUINVAAS, gesitueerd in het westelijke deel van park Sonsbeek, nabij de Zijpendaalseweg, op een schiereilan..

Sonsbeek: paviljoen

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving In neoclassicistische stijl vormgegeven PAVILJOEN, in het laatste kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenhuis, vermoedelijk..

Sonsbeek: landhuis

Tellegenlaan 3
Arnhem
Omschrijving Het in oorsprong midden 18de-eeuwse HUIS SONSBEEK dat in 1821 gewijzigd en verhoogd is in neoclassicistische stijl (neo-Grec)..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)