Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sonsbeek: voormalige molenschuur in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Zijpendaalseweg 24
6814CL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) 18e eeuw (verbouwd)


Beschrijving van Sonsbeek: voormalige molenschuur

Omschrijving Voormalige MOLENSCHUUR bij de Witte watermolen, thans in gebruik als bezoekerscentrum, gelegen ten westen van de Witte molen, aan de rand van het park Sonsbeek aan de St. Jansbeek. De middenlangsdeelschuur, vermoedelijk van laat 17de-eeuwse oorsprong, is verbouwd en uitgebreid in de 18de eeuw, waarbij de huidige voorgevel met deeldeuren onder een korfboog en ovale vensters aan weerszijden ontstond. Ten behoeve van de inrichting tot bezoekerscentrum in 1983 werd een aantal aanpassingen uitgevoerd, zoals het inbouwen van een verdieping met kantoorruimte, rustend op de oude gebinten. Ook werd een aantal kleine vensters en een ingang in de achtergevel ingebroken. Aan de binnenzijde werden klampmuren aangebracht. De gebint- en kapconstructie werd geheel wit geschilderd. Grote schuur op rechthoekige plattegrond onder wolfsdak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De bakstenen gevels zijn geheel wit geschilderd, met donker geschilderde plint. De voorgevel heeft in het midden een dubbele deeldeur onder een korfboog met natuurstenen sluitsteen. Aan weerszijden ovale vensters. In het voorste deel van de rechter zijgevel bevindt zich een deur. In het achterste deel van deze gevel vijf houten deurtjes. In het bovendeel van de achtergevel bevinden zich sporen van een dichtgemetseld hooiluik met rollaag aan de onderzijde. In deze gevel zijn vier staafankers aangebracht. In het inwendige zeven ankerbalkgebinten, waarvan het meest zuidelijke in de 18de eeuw werd toegevoegd. Waardering De voormalige MOLENSCHUUR behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de toegepaste bouwmaterialen; - wegens de houtconstructie; - als onderdeel van een vroeg historisch industrieel complex; - wegens de markante ligging aan de St. Jansbeek aan de rand van het park; - wegens de samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sonsbeek: voormalige molenschuur in Arnhem

Sonsbeek: De Witte Molen

Zijpendaalseweg 24
Arnhem
Omschrijving WITTE WATERMOLEN of Bloemenbleekmolen, gelegen aan de rand van het park Sonsbeek aan de St. Jansbeek. Het complex bestaat uit..

De Phoenix

Sonsbeekweg 12
Arnhem
Inleiding HERENHUIS met HEKWERK, De Phoenix genaamd, halfvrijstaand hoekpand, dat thans als kantoor in gebruik is. Het huis is gebouwd ca. ..

Twee herenhuizen

Bouriciusstraat 9
Arnhem
Inleiding Twee HERENHUIZEN, waarvan nr.11 met HEKWERK, gebouwd ca. 1914 in overgangsstijl. De herenhuizen, die onderling slechts verbonden ..

Herenhuis met hekwerk

Zijpendaalseweg 6
Arnhem
Inleiding HERENHUIS met HEKWERK. Het herenhuis, dat een boven- en benedenwoning bevat, is gebouwd in 1904 tegelijkertijd met het in opdrach..

Dubbel herenhuis met hek, thans tandartspraktijk (nummer 11) en kamerverhuur (nummers 11 en 13)

De la Reijstraat 11
Arnhem
Inleiding DUBBEL HERENHUIS met HEK, thans tandartspraktijk (nummer 11) en kamerverhuur (nummers 11 en 13), ca. 1910 gebouwd naar ontwerp va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)