Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinen van Mien Ruys: watertuin in Dedemsvaart

Tuin Park Landgoed

Moerheimstraat 78
7701CG Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1954
Architect: Mien Ruys


Beschrijving van Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld met griontegels en voorzien van een breed pad, een terras en twee vijvers die onder het middenpad met elkaar in verbinding staan. De kleine rechthoekige vijver wordt gevoed door een natuurstenen leeuwenkopje. De andere vijver is L-vormig. Aan de noord- en oostzijde verhoogde (in twee lagen) terrasborders, opgetrokken uit gestapelde en gemetselde natuurstenen. In de borders rotsplanten en heesters. Aan de zuidwestzijde van de tuin waterminnende planten. In het terras zijn enkele vierkante plantvakken uitgespaard. Aan de noord-, oost- en westzijde werd de tuin oorspronkelijk omgeven door een haag van Chamaecyparis Lawsoniana ('Triomph van Boskoop'), thans is dit een haag van Chamaecyparis Alumii. Op de overgang van de Oude Proeftuin naar de Watertuin een eenvoudige houten brug. In de tuin een tafel, twee fauteuils en een bank met lichtgrijs geschilderd ijzeren onderstel en donkergrijs geschilderde zittingen en tafelblad van houten latwerk. Waardering De WATERTUIN is als onderdeel van het complex 'Tuinen van Mien Ruys' van algemeen belang: - als onderdeel van de proeftuinen die een representatief voorbeeld zijn van modernistische tuinarchitectuur, ontworpen en aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys in de periode 1924-1999; - vanwege de, ook in detail, gaaf bewaarde hoofdstructuur van de tuin bestaande uit een verhard pad, terrassen, borders en hagen, waarbinnen een gaaf bewaard beplantingschema; - vanwege de samenhang tussen de tuinen; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de invloed van Mien Ruys op de ontwikkeling van de (particuliere) tuinarchitectuur in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinen van Mien Ruys: watertuin in Dedemsvaart

Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige..

Villa Lellingbo

Moerheimstraat 80
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bon..

Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 1: De VERWILDERINGSTUIN. In 1924 legde Mien Ruys in de boomgaard achter het huis van haar ouders haar eerste proeftu..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinen van Mien Ruys: watertuin in Dedemsvaart