Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin in Dedemsvaart

Tuin Park Landgoed

Moerheimstraat 78
7701CG Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1927
Architect: Mien Ruys


Beschrijving van Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige, zonnige tuin een lange houten schutting van verticale delen en een vaste plantenborder van 30 meter lang en 4 meter breed in gemengde kleuren. In de visie van Mien Ruys is de beplanting die in één keer is te overzien, in één kleurschema gehouden en hierbij is gekozen voor de kleuren geel, oranje en rood, afgewisseld door blauw en paars. Ook met de vorm van de planten is rekening gehouden. Langs de border ligt een breed grasveld met in het gras, langs het rechte pad van griontegels (dubbele rij), staan enkele losse groepen van ondermeer Bergenia en Iris germanica en siergrassen. Aan de zuidzijde en de smalle oost- en westzijde heesterbeplanting. Aan de zuidzijde een grote taxusbol en op de overgang naar de Watertuin een prieelberk. In de tuin een betonnen vogeldrinkbak. Waardering De OUDE PROEFTUIN is als onderdeel van het complex 'Tuinen van Mien Ruys' van algemeen belang: - als onderdeel van de proeftuinen die een representatief voorbeeld zijn van modernistische tuinarchitectuur, ontworpen en aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys in de periode 1924-1999; - vanwege de, ook in detail, gaaf bewaarde hoofdstructuur van de tuin bestaande uit een verhard pad, border en schutting, waarbinnen een gaaf bewaard beplantingschema; - vanwege de samenhang tussen de tuinen; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de invloed van Mien Ruys op de ontwikkeling van de (particuliere) tuinarchitectuur in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528840
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin in Dedemsvaart

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Villa Lellingbo

Moerheimstraat 80
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bon..

Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 1: De VERWILDERINGSTUIN. In 1924 legde Mien Ruys in de boomgaard achter het huis van haar ouders haar eerste proeftu..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin in Dedemsvaart