Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eder Kuil: Gedenkteken in Ede

Gebouw

Van Pabstlaan 1
6711JW Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1945


Beschrijving van De Eder Kuil: Gedenkteken

Omschrijving onderdeel 12: GEDENKTEKEN. Ten zuidwesten van de publiekstribune bevindt zich een GEDENKTEKEN uit 1945. Het gedenkteken bestaat uit een eenvoudige bakstenen gemetselde rechthoekige pilaar waartegen een rechthoekige plaquette met ingebeitelde tekst, herinnerend aan het herstel van oorlogsschade aan het theater door Canadese soldaten. De tekst van de plaquette luidt: Damage to this theatre/by the Germans/was repaired by/soldiers of headquarters/7 Canadian infantry brigade/August 1945. Waardering Het Gedenkteken is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van de vaderlandse geschiedenis doordat het herinnert aan de Tweede Wereldoorlog; - als herinnering aan de geschiedenis van het complex; - als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528817
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aanduiding op de hoek Burgemeester Bootlaan - Van Pabstlaan

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken.

Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld.

Het theater wordt jaarlijks gebruikt als decor voor diverse evenementen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. in 2015-2016 vindt de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats.[1]

Foto's


Monumenten in de buurt van De Eder Kuil: Gedenkteken in Ede

De Eder Kuil: toiletgebouw (westelijk)

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 11: WESTELIJK TOILETGEBOUW. Inleiding Het westelijke TOILETGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit ..

De Eder Kuil: speelveld en toneelgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 1: SPEELVELD met TONEELGEBOUW. Inleiding Het SPEELVELD met aangrenzend TONEELGEBOUW als onderdeel van het complex "..

De Eder Kuil: parkaanleg

Van Pabstlaan 1
Ede
2 PARKAANLEG PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener. Omschrijving Bij de aanleg, die lic..

De Eder Kuil: muziekpodium

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 3: MUZIEKPODIUM. Inleiding Het MUZIEKPODIUM als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van ..

De Eder Kuil: orkestbak

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK. Inleiding De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener,..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Eder Kuil: Gedenkteken in Ede

Foto's (1)