Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eder Kuil: toiletgebouw (westelijk) in Ede

Gebouw

Van Pabstlaan 1
6711JW Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1936
Architect: Weener


Beschrijving van De Eder Kuil: toiletgebouw (westelijk)

Omschrijving onderdeel 11: WESTELIJK TOILETGEBOUW. Inleiding Het westelijke TOILETGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen nabij de zuidwestelijke entree van het terrein en is bedoeld voor het publiek. Het gebouw ligt met de achter- en zijgevel tegen een helling. Het gebouw is volledig uitgevoerd in de stijl van het Nieuwe Bouwen met toepassing van betonskeletbouw. Omschrijving Het toiletgebouw op rechthoekige plattegrond bevat aan de oostzijde een bergruimte en een herentoilet met een privaat en twee urinoirs; en aan de westzijde een damestoilet met twee privaten. Het toiletgebouw heeft één bouwlaag onder een luifeldak met groot overstek op betonnen consoles. Op het dak bevindt zich een betonnen vleugelstuk. De betonnen gevels zijn gepleisterd met contrasterende zwarte plint. De voorgevel heeft een open karakter en is voor 2/3 gesloten. Tussen de entrees is de decoratie met een rood blokje nog aanwezig. De privaten worden afgesloten met een houten paneeldeur met ruiten. De twee herenurinoirs zijn vervaardigd van bruin mat geglazuurde keramiek. De oostelijke zijmuur is verlengd om te functioneren als keermuur. Waardering Het westelijke TOILETGEBOUW is van algemene architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde; - als voorbeeld van een toiletgebouw in de vernieuwende stijl en bouwtechniek van het Nieuwe Bouwen en vanwege de verzorgde detaillering; - als goed voorbeeld van een toiletgebouw in groene setting; - als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum; - vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528816
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aanduiding op de hoek Burgemeester Bootlaan - Van Pabstlaan

Het Openluchttheater Ede of Eder Kuil is een openluchttheater in de Nederlandse plaats Ede, dat gebouwd is in 1936 in het kader van de werkverschaffing. Sinds 1911 was op deze locatie een zandgat ontstaan door afgravingen. De architect is de heer A. Weener, toenmalig directeur van de gemeentewerken.

Het kaartverkoopgebouw, de kleedruimte en de toiletgebouwen zijn ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het theater heeft 2060 zitplaatsen. Dit aantal is uitzonderlijk hoog, gelet op de grootte van Ede in die tijd. Het openluchttheater valt verder op door de fraaie parkaanleg. Het is een rijksmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater beschadigd door de Duitsers. In 1945 voerden de Canadese bevrijders van Ede herstelwerkzaamheden uit. Ter nagedachtenis hieraan is bovenaan bij de entree van de tribune een monument onthuld.

Het theater was en is het decor voor uiteenlopende evenementen, waaronder gymnastiekuitvoeringen, taptoes op Koninginnedag, Oecumenische kerkdiensten tijdens de Heideweek, concerten, en Lazy Sundays.

In 2014-2015 werden de bouwwerken in het theater gerestaureerd. in 2015-2016 vond de restauratie van de parkaanleg en infrastructuur plaats.[1]

Foto's


Monumenten in de buurt van De Eder Kuil: toiletgebouw (westelijk) in Ede

De Eder Kuil: Gedenkteken

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 12: GEDENKTEKEN. Ten zuidwesten van de publiekstribune bevindt zich een GEDENKTEKEN uit 1945. Het gedenkteken bestaa..

De Eder Kuil: speelveld en toneelgebouw

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 1: SPEELVELD met TONEELGEBOUW. Inleiding Het SPEELVELD met aangrenzend TONEELGEBOUW als onderdeel van het complex "..

De Eder Kuil: parkaanleg

Van Pabstlaan 1
Ede
2 PARKAANLEG PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener. Omschrijving Bij de aanleg, die lic..

De Eder Kuil: muziekpodium

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 3: MUZIEKPODIUM. Inleiding Het MUZIEKPODIUM als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van ..

De Eder Kuil: orkestbak

Van Pabstlaan 1
Ede
Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK. Inleiding De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener,..

Kaart & Routeplanner