Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederhoven: tuinmuur in Beegden

Tuin Park Landgoed

Nieuwstraat 65
6099AA Beegden (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Nederhoven: tuinmuur

Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, baksteen, XVIII. De muur, die de scheiding vormt tussen de binnenplaats en de tuin bij het huis en vanouds de scheiding tussen Beegden en Heel markeert, begint bij de oostelijke pijler van de toegangspoort en eindigt in een forse bakstenen pijler, ong. 3 m. uit de gevel van het koetshuis. Aan deze pijler hingen vroeger twee pompen; één aan de tuinzijde en één aan de kant van de binnenplaats; beide zijn verdwenen. Tussen pijler en koetshuismuur nieuwe lage ijzeren hekvleugels. De muur is ongeveer 2.50 m. hoog en heeft een bijzondere vegetatie. Waardering De TUINMUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van de historische buitenplaats; - vanwege de hoge mate van ongestoordheid; - als zeldzaam voorbeeld van een robuuste tuinmuur op een historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528756
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederhoven: tuinmuur in Beegden

Nederhoven: dam met toegangspoort

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 5: DAM met TOEGANGSPOORT, XVIII-XIX. De dam heeft flanken en borstweringen van baksteen; borstweringen met rollaag ..

Boerderij, rode baksteen onder omgaand schilddak

Dorpsstraat 1
Heel (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XVIII. De boerderij is gebouwd evenwijdig aan de noord-, west-, en zuidzijde van de gracht, rode baks..

Nederhoven: hoofdgebouw

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Pand op rechthoekige plattegrond, XVIIa + wijzigingen XVIIId; baksteen met mergelbanden onder schild..

Nederhoven: koetshuis

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS, XVIII. Het koetshuis is gebouwd met rode baksteen onder rode Oud-Hollandse pannen (zuidzijde) en grij..

Nederhoven: parkaanleg

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 4: PARKAANLEG. De parkaanleg bestaat uit a. oprijlaan en doorzicht; b. oude oprijlaan; c. bos; d. binnentuin met d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederhoven: tuinmuur in Beegden

Foto's (3)