Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biljoen: voorplein met keermuren en bruggen in Velp

Tuin Park Landgoed

Biljoen 1
6883JH Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Biljoen: voorplein met keermuren en bruggen

Omschrijving onderdeel 4: VOORPLEIN MET KEERMUREN EN BRUGGEN. Voor kasteel Biljoen ligt een omgracht en geheel ommuurd VOORPLEIN waarop het bouwhuis staat, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. De bakstenen KEERMUREN zijn op enkele plaatsen van trapjes voorzien. Aan de noordzijde leidt een trap met natuurstenen treden naar een eenvoudig houten brug waarop een zwart geschilderd smeedijzeren hekje met een draaibare vleugel staat. Aan de zuidzijde is eenzelfde trap gesitueerd op een plek waar voorheen een trekbootje lag dat met de overzijde van de gracht in verbinding stond. Thans staan er nog twee gecanneleerde zuilen met Ionische kapitelen waarop een bol. Daarnaast een muur opgetrokken van sintels, zodat de muur een rotsachtig aanzien heeft. De muren van de uitzwenkende dubbele RONDBOOGBRUG die het kasteeleiland met het voorplein verbindt zijn voorzien van een natuurstenen wapen (van Anna Polowna), natuurstenen balusters met voet- en dekplaten, en tien natuurstenen leeuwen en beren die wapens dragen. De leeuwen en beren staan op voetstukken met verdiepte velden. De keermuren naast de toegang tot de brug zijn gedecoreerd met natuurstenen voluten. De in rode baksteen opgetrokken, driedubbele RONDBOOGBRUG naar het voorplein heeft hoge muren (deels keermuren) voorzien van een ezelsrug. Deze brug dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog en vervangt een houten brug. Waardering Het VOORPLEIN MET KEERMUREN EN BRUGGEN behorende tot de historische buitenplaats Biljoen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528740
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biljoen: voorplein met keermuren en bruggen in Velp

Biljoen: brug en keermuur

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 21: BRUG EN KEERMUUR. BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom. Een over de erfsloot naar boerderij de Vischkom ge..

Biljoen: doorlaat met keermuren

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 22: DOORLAAT MET KEERMUREN. DOORLAAT MET KEERMUREN, gelegen tussen de NO-hoek van de gracht rondom Overhagen en de v..

Biljoen: cascade

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 23: CASCADE. CASCADE in beek langs Beekhuizenseweg. Cascade in roodbakstenen opbouw waarop een betonnen bak. Het wat..

Biljoen: hondenhok

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 8: HONDENHOK. Op het voorplein van kasteel Biljoen staat een laat-19de-eeuws HONDENHOK op 9-hoekige plattegrond met ..

Biljoen: stenen doorlaat

Biljoen 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 20: STENEN DOORLAAT. STENEN DOORLAAT uit circa 1900, gelegen aan de vijverloop in landschapsstijl langs de parkweide..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)