Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kassen in 's Gravenzande

Boerderij

Groeneweg 155
2691MN 's Gravenzande (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Kassen

Inleiding Kassenensemble bestaande uit 5 KNIEKASSEN in Ambachtelijke Traditionele stijl op een perceel behorende bij huisnummer 155 en één KNIEKAS in Ambachtelijke Traditionele stijl met crete op perceel behorende bij huisnummer 157. De vijf kassen zijn achter het woonhuis langs de poldersloot, de enkele kas is aan de weg gelegen. De kassen, uit het begin van de twintigste eeuw, zijn omgeven door nieuwe warenhuizen en andere bedrijfsruimten. Nieuwe en oude kassen zijn van elkaar afgescheiden door sloten. Omschrijving De vijf op betonnen plinten geplaatste kniekassen (Groeneweg 155) hebben een stalen dek en spantconstructie. De bovenlichten kunnen allen tegelijk worden geopend- en gesloten door middel van een hendel- en tandradconstructie. De deuren zijn van hout. De kassen hebben een smeedijzeren makelaar, waarvan twee nog voorzien van smeedijzeren S-voluten. De op een betonnen plint geplaatste enkele kniekas (Groeneweg 157) heeft een ijzeren dek en spantconstructie. De crete op de daklijst bestaat uit alternerende gietijzeren sierornamenten met florale motieven. Aan de uiteinden smeedijzeren makelaars met S-voluten als de kassen bij huisnummer 155. Een houten toegangsdeur aan de zuidwestelijke zijde. Waardering De kassen zijn van algemeen belang - vanwege de cultuurhistoriche waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw. - vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse kassenbouw in het Westland. - vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528732
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kassen in 's Gravenzande

Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur

Maasdijk 226
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur.

Sluis

Maasdijk 208
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding Sluis met één paar sluisdeuren onder de Maasdijk in het buitengebied, die een verbinding vormt tussen het Staelduin en het Nie..

Secretaireorgel

Maasdijk 38
Maasdijk (Gemeente Westland)
Kerkgebouw van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden te Maasdijk, vanwege het éénklaviers secretaire-orgel met 5 registers, gemaakt in 1..

Lambertus Kerk

Maasdijk 189
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding De Heilige Lambertus Kek is gelegen op een door sloten omringd terrein, toegankelijk via een houten brug, met een in boomtakken o..

Vlietwoning

Burgemeester Elsenweg 45
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding Krukhuisboerderij, gelegen in de Vlietpolder, ontleent haar naam aan de naastgelegen Vliet die een zijtak van de Lee was. Afgezie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kassen in 's Gravenzande

Foto's (1)