Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oldhorst: koetshuis in Wezep

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg 413
8091PA Wezep (gemeente Oldebroek)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van De Oldhorst: koetshuis

Omschrijving onderdeel 5. Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen voormalig KOETSHUIS met koetsierswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, opgetrokken in sobere neorenaissancestijl. Gebouw op L-vormige plattegrond, van een bouwlaag hoog onder met grijze kruispannen belegd schilddak. De noordoostkant (links) bevatte de koetsierswoning, in het midden was de paardenstal en de noordwestkant (rechts) de ingang en stalling voor de rijtuigen. Het inwendige is omstreeks 1990 tot woning verbouwd met handhaving van een deel van de indeling, de originele hoogte en balklaag en (in de voormalige paardenstal) de in visgraatmotief gelegde bestrating. De gevels zijn van rode baksteen opgetrokken en zijn onder de daklijst met een muizentandlijst versierd. In de noordelijke gevel getoogde deuren en vensters met luiken; in de uitbouw met de grote toegangsdeuren tot de stalling. Deuren en vensters onderling met een gecementeerde lijst verbonden. In het dakvlak twee dakkapellen. In de zuidgevel ter hoogte van de voormalige woning en de stalling iets naar voren springende delen van twee bouwlagen hoog die met een zadeldakje op het grote dakvlak aanlopen. Ook hier getoogde deur en vensters van verschillende vormen met luiken, muizentandlijst en gecementeerde horizontale banden. Waardering Het voormalige KOETSHUIS met koetsierswoning, behorend tot de historische buitenplaats De Oldhorst, is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige harmonieuze vormgeving; - vanwege de karakteristieke situering aan de oprijlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528730
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oldhorst: koetshuis in Wezep

De Oldhorst: hoofdgebouw

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Oldhorst). Witgepleisterd blokvormig hoofdgebouw gebouwd in 1751 in opdracht van A.K. Brouwer en..

De Oldhorst: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In aanleg en in detail gaaf bewaar..

De Oldhorst: grot

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 3: GROT behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. In het parkgedeelte voor het huis ligt een bakstenen grot (waterr..

De Oldhorst: toegangshek

Zuiderzeestraatweg 415
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats De Oldhorst. Aan het begin aan de oprijlaan staat een 19de-eeuws toeg..

De Vollenhof: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg 417
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (Zuiderzeestraatweg by 417, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) Het karakter van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Oldhorst: koetshuis in Wezep