Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ketelhuis sanatoriumcomplex De Klokkenberg in Breda

Nijverheid Industrie

Galderseweg 81
4836AE Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1951-1953
Architect: C.H. de Bever en C.M. van Moorsel Pzn.


Beschrijving van Ketelhuis sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Inleiding KETELHUIS, behorend tot het complex Sanatorium De Klokkenberg. Het ketelhuis is gebouwd in de periode 1951-1953 en is ontworpen door C.H. de Bever en C.M. van Moorsel. Het staat aan de noordoostzijde van het hoofdgebouw van het complex de Klokkenberg. Oorspronkelijk bevatte het gebouw stalen kozijnen en ramen en deuren. Omschrijving Het KETELHUIS is opgetrokken uit baksteen op een rechthoekige plattegrond en gedekt met een schilddak. Aan de oostzijde staat een hoge schoorsteen. Aan de noord-, oost- en zuidzijde word het ketelhuis omgeven door lage vleugels met platte daken, die kantoren, werkruimtes en garages bevatten. Aan de noordgevel zijn ter plaatse van de garages dubbele houten deuren aanwezig. Boven de segmentboogvormige openingen zijn oculi aangebracht voor de ventilatie. Binnen is een open ketelhal met aan de zuid- en noordzijde een dienstingang die de belendende vertrekken ontsluit. De vertrekken en gangen hebben van origine een lambrisering van gele baksteen waarbij in de ketelhal een plint van geglazuurde baksteen is aangebracht. De kamer van de opzichter van de ketelhal is uitgevoerd in ijzer en glas en toegankelijk via een bakstenen trap met ijzeren balustrade. De hal heeft een ijzeren kapconstructie met polonceauspanten en houten gordingen met houten dakbeschot. De geel geschilderde spanten staan op een natuurstenen blok dat op een uitmetseling is geplaatst. Waardering Het KETELHUIS van complex Sanatorium De Klokkenberg is van algemeen belang als toonbeeld van de vroege wederopbouw: - vanwege de ensemblewaarde met betrekking tot de functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen; - vanwege de grote mate van gaafheid; - vanwege de grote mate van herkenbaarheid; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het sanatorium dat bijdroeg aan het zelfvoorzienende karakter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528721
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Medisch Centrum de Klokkenberg
Medisch Centrum de Klokkenberg
Medisch Centrum de Klokkenberg
Plaats Breda
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1953
Start bouw 1951
Opening 29 juni 1954
Sluiting 1 januari 2001
Website http://www.klokkenberg.nl/
Kenmerken
Type sanatorium
Architect C.H. de Bever en C.M. van Moorsel Pzn.
Medisch Centrum de Klokkenberg
Medisch Centrum de Klokkenberg
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Voormalig Medisch Centrum de Klokkenberg was een rooms-katholiek sanatorium voor Tuberculose-patiënten ten zuiden van de Nederlandse stad Breda.

Geschiedenis

Het ziekenhuis werd in 1951-1953 gebouwd en ligt aan de Galderseweg, met uitzicht over het Mastbos en het Markdal. Voor de bouw van het sanatorium werd door de Brabantse bevolking een miljoen gulden bijeengebracht.[1] De patiënten werden tot 1969 verpleegd door de Zusters Franciscanessen.

Nadat het aantal patiënten terugliep, werden de activiteiten van De Klokkenberg verbreed. Er werden nieuwe afdelingen toegevoegd, zoals de thoraxkliniek (hartchirurgie), de long- en astmakliniek, allergologie en immunologie en een kliniek voor de behandeling van epileptische patiënten (Hans Bergerkliniek). Ook had de Klokkenberg een afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

In de jaren 90 raakte het centrum steeds verder in de problemen. De Klokkenberg had te lijden onder de schaalvergroting in de medische zorg, maar ook aan voortdurende interne conflicten, vooral bij de thoraxafdeling. Dit leidde ertoe dat in 1997 de thoraxkliniek werd ondergebracht bij het toenmalige Ignatiusziekenhuis aan de Molengracht in Breda. De overige afdelingen bleven zelfstandig voortbestaan totdat in 2001 De Klokkenberg geheel werd ontmanteld. De long- en astmakliniek werd ondergebracht bij het revalidatiecentrum, de GGZ nam de afdeling jeugdpsychiatrie over, en de afdeling allergologie en immunologie werd ondergebracht bij het Amphia Ziekenhuis. Alleen de Hans Bergerkliniek bleef zelfstandig bestaan onder een nieuwe stichting. Deze kliniek is nog lange tijd gevestigd geweest aan de Galderseweg, maar verhuisde in mei 2006 naar nieuwbouw nabij de Oosterhoutse vestiging van het Amphia ziekenhuis.

De Eindhovense woonzorggroep Vitalis kocht de Klokkenberg in 2006 met de bedoeling om er een seniorencampus van te maken, maar liet dat plan in 2015 varen.[2]

Rijksmonument

Het sanatoriumgebouw is ontworpen door architecten Kees de Bever en Kees van Moorsel in traditionalistische stijl. De park- en tuinaanleg is ontworpen door Jan Bijhouwer. De Klokkenberg werd in 2007 voorgedragen voor rijksbescherming als wederopbouwmonument van de verzorgingsstaat tussen 1940 en 1958.[3] Het gebouwencomplex is onder te verdelen in een hoofdgebouw, verpleeggebouwen, kapel, economiegebouw, binnenplaatsen en galerijen. Het hoofdgebouw met de verpleegvleugels voor tuberculosepatiënten is gericht op het zuidoosten zodat het veel zonlicht zou binnenkrijgen en een weids uitzicht op het beekdal van de Mark heeft. Het gebouw heeft een symmetrische opzet waarbij de kapel in de as staat en de bouwmassa's door gangen zijn verbonden. Sinds 2010 is het een rijksmonument.[1]

Externe link


Monumenten in de buurt van Ketelhuis sanatoriumcomplex De Klokkenberg in Breda

Sanatorium, sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 81
Breda
Inleiding SANATORIUMGEBOUW behorende tot het sanatoriumcomplex De Klokkenberg, gebouwd in 1951-1953 naar ontwerp van de architecten C.H. de..

Transformatorhuisje sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 81
Breda
Inleiding Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE behorend tot het complex van Sanatorium De Klokkenberg. Het transformatorhuisje is gebouwd in de p..

Boerderij Sweep behorende bij sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 85
Breda
Inleiding BOERDERIJ Sweep, gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl, behorend tot het complex Sanatorium De Klokkenberg. De boerderij sta..

Voormailge dokterswoning behorende bij sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 83
Breda
Inleiding Voormalige DOKTERSWONING behorend tot het complex Sanatorium de Klokkenberg. De woning is ontworpen door C.H. de Bever en C.M. va..

Park- en tuinaanleg sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 81
Breda
Inleiding PARK- EN TUINAANLEG van complex Sanatorium De Klokkenberg, ontworpen door J.T.P. Bijhouwer. De stijl van het park is modern-zakel..

Kaart & Routeplanner