Vrijstaand bijgebouw c.q. stal in Heerlen

Leon Biessenstraat 71
6418TL Heerlen

Beschrijving van Vrijstaand bijgebouw c.q. stal

Omschrijving onderdeel 2 Vrijstaand bijgebouw c.q. stal uit XIXd, enigszins terzijde staand van en achter de hoeve uit 1777, met de nok evenwijdig aan de bedrijfsvleugels van de hoeve. Het bijgebouw heeft een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in rode baksteen (kruisverband, kalkmortel) en heeft een zadeldak dat deels met rode en deels met grijze oud Hollandse pannen is belegd. Van de 4 gevels zijn er 3 blind t.w. de 2 kopgevels en de achtergevel. De voorgevel heeft links een houten deur met rechts daarvan een vierkant venster met 9 ruiten. Inwendig o.m. gemetselde voederbak met aanbindring, open dakconstructie met A-spant, nokgording. Waardering Het vrijstaande bijgebouw c.q. stal uit XIXd bezit algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de eenvoudige doch harmonische architectuur; - de functionele en historische betrokkenheid op de hoeve uit 1777; - de gaaf behouden hoofdvorm; - de betekenis voor de agrarische geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)