Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat tussen damsluis aan de Roffelaarskade en de Pothbrug in Woudenberg

Militair Object

Liniedijk
3930EA Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat tussen damsluis aan de Roffelaarskade en de Pothbrug

Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de liniedijk in de gemeente Woudenberg tussen de damsluis in de Roffelaarskade en de Pothbrug. Het is één van de in totaal 21 kazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren. Omschrijving: In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type S3. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is geheel vrijstaand gelegen op de voorzijde van de liniedijk. Het betreft hier een lichte kazemat van het type S3 of Stekelvarken 3 genoemd vanwege de ijzeren pennen aan de buitenzijde waaraan camouflagemateriaal kon worden bevestigd en de drie schietgaten. De kazemat was bedoeld voor één lichte mitrailleur ten behoeve van frontaal en flankerend vuur. De drie schietgaten hadden samen een schootsveld van 110 graden. De twee ongebruikte schietgaten konden desgewenst worden afgesloten met een luik van 2cm staal. Er waren geen voorzieningen voor observatie. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met een rechte voor- en achterzijde. De afmetingen zijn: achterzijde 5,20 meter, zijzijden recht 1 meter, zijzijden schuin 2 meter en voorzijde 2,50 meter. De hoogte inclusief vloerplaat is 3 meter. De kazemat bestaat enkel uit een gevechtsruimte met een achteruitgang, drie geweerschietgaten en heeft muren van 80 cm gewapend beton. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen. Waardering: De kazemat is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940. Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528656
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat tussen damsluis aan de Roffelaarskade en de Pothbrug in Woudenberg

Grebbeliniedijk Woudenberg

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding: De Grebbelinie is een waterlinie van ca. 60 kilometer lengte, die gebruik maakt van de natte omstandigheden in de westelijke, l..

Bijgebouw ridderhofstad Groenewoude

Ekris 42
Woudenberg
Laat XVIIe eeuws bijgebouw van de voormalige ridderhofstad Groenewoude op een gedeeltelijk omgracht terrein. Langgerekt rechthoekig bepleist..

Inrijhek ridderhofstad Groenewoude

Ekris 63
Woudenberg
Inrijhek waarschijnlijk behorende bij de voormalige ridderhofstad Groenewoude, XVIII. De posten bestaan uit een bepleisterde bakstenen kern,..

Raadhuis

Parklaan 1
Woudenberg
Inleiding Het RAADHUIS met bodewoning is in 1936 in de stijl van het Traditionalisme in opdracht van de gemeente Woudenberg gebouwd. De keu..

Geerestein: hek

Geeresteinselaan 55
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 5: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) HEKKEN behorende tot de buitenplaats Ge..

Kaart & Routeplanner