Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grebbeliniedijk Woudenberg in Woudenberg

Militair Object

Liniedijk
3930EA Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1745-1746


Beschrijving van Grebbeliniedijk Woudenberg

Inleiding: De Grebbelinie is een waterlinie van ca. 60 kilometer lengte, die gebruik maakt van de natte omstandigheden in de westelijke, laagst gelegen deel van de Gelderse Vallei. Het is een uniek voorbeeld van een aanleg van een waterlinie uit de achttiende eeuw. Doordat sindsdien geen grote ingrepen hebben plaatsgevonden in de structuur van de linie is het grootste deel van de liniewal, de keerkaden en de aarden verdedigingswerken bewaard gebleven. Dit gedeelte van de liniedijk is gelegen in de gemeente Woudenberg en loopt ononderbroken door tussen de grens met de gemeente Leusden en die met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Omschrijving: In 1745 en 1746 aangelegd aarden VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een aarden wal, aangelegd als verdedigingswal. Het gedeelte van de Liniedijk in de gemeente Woudenberg is ongeveer 8000 meter lang. Het is gelegen tussen de grens met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de grens met de gemeente Leusden. De Liniedijk is niet onder profiel, maar de contouren van de liniedijk zijn goed herkenbaar. Op de plek waar de linie de A12 kruist is deze afgegraven. Op dit deel van de liniedijk bevinden zich twee grenspalen met de opschriften O110 en O117. Waardering: De aanleg is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd. Van groot belang door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging ( 18de, 19de en 20ste eeuw), b. het systeem van 'levende' veldversterking in de diepte (20ste eeuw) c. de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940 Het betreft hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode: fase 1: vanaf 1744, aanleg liniedijk en werken Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als onderdeel van de nog gaaf bewaarde liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang van de onderdelen van het complex. Tenslotte is hier sprake van een gave/redelijk gave relatie met het schootsveld en inundatieveld De liniedijk is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18e eeuws verdedigingswerk in de Grebbelinie en het is als zodanig representatief (karakteristiek) voor dit type verdedigingswerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528652
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grebbeliniedijk Woudenberg in Woudenberg

Kazemat tussen damsluis aan de Roffelaarskade en de Pothbrug

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Bijgebouw ridderhofstad Groenewoude

Ekris 42
Woudenberg
Laat XVIIe eeuws bijgebouw van de voormalige ridderhofstad Groenewoude op een gedeeltelijk omgracht terrein. Langgerekt rechthoekig bepleist..

Inrijhek ridderhofstad Groenewoude

Ekris 63
Woudenberg
Inrijhek waarschijnlijk behorende bij de voormalige ridderhofstad Groenewoude, XVIII. De posten bestaan uit een bepleisterde bakstenen kern,..

Raadhuis

Parklaan 1
Woudenberg
Inleiding Het RAADHUIS met bodewoning is in 1936 in de stijl van het Traditionalisme in opdracht van de gemeente Woudenberg gebouwd. De keu..

Geerestein: hek

Geeresteinselaan 55
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 5: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) HEKKEN behorende tot de buitenplaats Ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)