Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Damsluis bij de Asschatterkade in Leusden

Militair Object

Asschatterweg
3830AA Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Damsluis bij de Asschatterkade

Inleiding: De damsluis bij de Asschatterkade is bestemd voor de regulatie van de waterafvoer in het Valleikanaal. In het inundatiestelsel van de Grebbelinie diende de damsluis voor het doorlaten van water van de 5e of Asschatterkom naar de 6e of Voetpadkom en het zo nodig keren van het water uit de Moosterbeek (na 1937 Valleikanaal). Op deze plaats waar vroeger de Moosterbeek de kade doorsneed lag al eerder een damsluis uit 1865. Bij de aanleg van het Valleikanaal is het tracé van de Moosterbeek ingrijpend gewijzigd. Daarbij is deze eerste damsluis verdwenen. Omschrijving: In 1937 aangelegd WATERWERK, uitgevoerd in gewapend beton met deels hardstenen schotbalksponningen en hoekprofielen. De sluis is voorzien van een moderne stuw in de beide doorlaatopeningen en van twee moderne machinekasten. Boven de sluis ligt een voetbrug van beton. De damsluis heeft een oppervlakte van maximaal 11,0 bij 14,5 meter inclusief landhoofden. Er zijn twee doorstroomopeningen van elk 3,50 meter breed, gescheiden door een middenpenant van 4,0 bij 1,0 meter. Waardering: De damsluis is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd. Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging ( 18de, 19de en 20ste eeuw), Het betreft hier een object dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode: fase 6: na 1918, 'levende' veldversterking Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als onderdeel van de nog gaaf bewaarde liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden. Het object is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 20e eeuwse civiele sluis met militaire nevenfunctie voor inundatiedoeleinden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528584
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Damsluis bij de Asschatterkade in Leusden

Asschatterkade

Asschatterweg
Leusden
Inleiding: De Asschatterkade is een onderdeel van de Valleistelling, gelegen in de gemeente Leusden ten oosten van het Valleikanaal. De A..

Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de li..

Kazemat GL049 tussen Asschatterweg en brug

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Betonnen tankversperring op de Asschatterkade

Henegouwselaan
Leusden
Inleiding: De tankversperring is een onderdeel van de Grebbelinie. Deze versperring is aangelegd tijdens de mobilisatie van 1939-1940. De ..

Kazemat R009-P Duitse Pantherstellung tussen Asschatterweg en brug

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de li..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)