Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg in Leusden

Militair Object

Liniedijk
3830AA Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1944


Beschrijving van Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg

Inleiding: De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de liniedijk in de gemeente Leusden tussen de kruising met de Langbroekerweg en de grens met de gemeente Woudenberg. Het is één van de in totaal 4 kanonkazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren. Omschrijving: In 1944 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen Duitse kanonkazemat. De kazemat is gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung is gelegen tegen en gedeeltelijk in de westzijde van de liniedijk. Het betreft hier een kazemat van het type R 703 voor pantserafweergeschut voor 88 mm geschut (Pak43). De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met een oppervlak van 9,30 bij 7, 50 meter. De kazemat heeft een achteruitgang. De bunker bestaat uit twee ruimtes, de achterste voor de opslag van munitie met daarvoor een gevechtsruimte. De bunker heeft één schietgat aan de voorzijde en een ingang aan de achterzijde. Het schietgat heeft een verspringende vertanding om de kans op voltreffers te verminderen. DE constructie is in gewapend beton met 2 meter dikke muren en stalen profielen bij ingang en schietgat. Waardering: De kazemat is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de functie in de Duitse verdedigingsmaatregelen tijden de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de versterkingen van de Duitse Pantherstellung, zoals die in 1944 werden aangelegd. Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg in Leusden

Damsluis bij de Asschatterkade

Asschatterweg
Leusden
Inleiding: De damsluis bij de Asschatterkade is bestemd voor de regulatie van de waterafvoer in het Valleikanaal. In het inundatiestelsel ..

Asschatterkade

Asschatterweg
Leusden
Inleiding: De Asschatterkade is een onderdeel van de Valleistelling, gelegen in de gemeente Leusden ten oosten van het Valleikanaal. De A..

Kazemat GL049 tussen Asschatterweg en brug

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Betonnen tankversperring op de Asschatterkade

Henegouwselaan
Leusden
Inleiding: De tankversperring is een onderdeel van de Grebbelinie. Deze versperring is aangelegd tijdens de mobilisatie van 1939-1940. De ..

Kazemat GLR04 tussen Krakhorst en Asschatterweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de li..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)