Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat GLR04 tussen Krakhorst en Asschatterweg in Leusden

Militair Object

Liniedijk
3830AA Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat GLR04 tussen Krakhorst en Asschatterweg

Inleiding De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de liniedijk in de gemeente Leusden tussen de Krakhorster Verlaat en de Aschatterweg. Het is één van de in totaal 13 kazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren. Omschrijving: In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type B. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen tegen en bijna geheel in de zuidzijde van de liniedijk. Het betreft hier een flankerende betonkazemat. De kazemat was bewapend met een zware mitrailleur en was bedoeld voor flankerend vuur. De vijandzijde is gedekt door 1,20 m gewapend beton, terwijl het dak 1 meter dik is en de achterzijde 80 cm. Het schietgat met een schootsveld van 40 graden is gedekt door een uitsteeksel van beton, zodat de opening voor de vijand moeilijk was waar te nemen. De deur was uitgerust met een geweerschietgat. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met afmetingen van 4,5 bij 3,45 meter, exclusief een uitkragende funderingsrand van 0,2 meter. De hoogte van de kazemat is 3,30 meter inclusief vloerplaat. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen. Waardering: De kazemat is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940. Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528574
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat GLR04 tussen Krakhorst en Asschatterweg in Leusden

Kazemat GL035 tussen Krakhorst en Asschatterweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Kazemat R008-P Duitse Pantherstellung ten noorden van de Asschatterweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de li..

Krakhorster Verlaat

Liniedijk
Leusden
Inleiding: Het Krakhorster Verlaat was oorspronkelijk een houten verlaat, dat in vredestijd was bestemd voor het doorvoeren van water uit ..

Damsluis bij de Asschatterkade

Asschatterweg
Leusden
Inleiding: De damsluis bij de Asschatterkade is bestemd voor de regulatie van de waterafvoer in het Valleikanaal. In het inundatiestelsel ..

Asschatterkade

Asschatterweg
Leusden
Inleiding: De Asschatterkade is een onderdeel van de Valleistelling, gelegen in de gemeente Leusden ten oosten van het Valleikanaal. De A..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)