Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grebbeliniedijk Leusden in Leusden

Militair Object

Liniedijk
3830AA Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1745-1746


Beschrijving van Grebbeliniedijk Leusden

Inleiding: De Grebbelinie is een waterlinie van ca. 60 kilometer lengte, die gebruik maakt van de natte omstandigheden in de westelijke, laagst gelegen deel van de Gelderse Vallei. Het is een uniek voorbeeld van een aanleg van een waterlinie uit de achttiende eeuw. Doordat sindsdien geen grote ingrepen hebben plaatsgevonden in de structuur van de linie is het grootste deel van de liniewal, de keerkaden en de aarden verdedigingswerken bewaard gebleven. Dit gedeelte van de liniedijk is gelegen in de gemeente Leusden tussen de Driftakkerweg en de zuidelijke gemeentegrens. De linie is op enkele plaatsen onderbroken. Omschrijving: In 1745 en 1746 aangelegd aarden VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een aarden wal, aangelegd als verdedigingswal. Het gedeelte van de Liniedijk in de gemeente Leusden is ongeveer 8000 meter lang. Het is gelegen tussen de Driftakkerweg en de grens met de gemeente Woudenberg. De liniedijk is niet onder profiel, maar de contouren van de liniedijk zijn goed herkenbaar. Als gevolg van de aanleg van het industrieterrein De Horst en de aangrenzende woonwijk is het deel van de liniedijk tussen het Mosselpad en de Vlietsingel verdwenen. Op dit deel van de liniedijk bevinden zich drie grenspalen met de inscripties O33, O46 en O49 Waardering: De aanleg is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd. Van groot belang door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging ( 18de, 19de en 20ste eeuw), b. het systeem van 'levende' veldversterking in de diepte (20ste eeuw) c. de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940 Het betreft hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode: fase 1: vanaf 1744, aanleg liniedijk en werken Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als onderdeel van de nog gaaf bewaarde liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang van de onderdelen van het complex. Tenslotte is hier sprake van een gave/redelijk gave relatie met het schootsveld en inundatieveld De liniedijk is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18e eeuws verdedigingswerk in de Grebbelinie en het is als zodanig representatief (karakteristiek) voor dit type verdedigingswerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528557
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grebbeliniedijk Leusden in Leusden

Kazemat GL067 voorbij Leusbroekerweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Kazemat GLR17 tussen de Lambalgseweg en de Broekerweg

Liniedijk
Woudenberg
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Kazemat GLR10 voorbij Leusbroekerweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de li..

Kazemat GL064 tussen Langesteeg en Leusbroekerweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de li..

Kazemat R011-P Duitse Pantherstellung voorbij Leusbroekerweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het gedeelte van de li..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)