Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat E14 in Amersfoort

Militair Object

Liniedijk
3800AA Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat E14

Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de liniedijk in de gemeente Amersfoort tussen het Werk bij Krachtwijk en het gemaal bij de Malesluis. Het is één van de in totaal 14 kazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren. Omschrijving: In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen mitrailleurkazemat van het type S3 (SZW). De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen vrijstaand in een bocht van de Eem achter de liniedijk. Het betreft hier een lichte kazemat van het type S3 of Stekelvarken 3 genoemd vanwege de ijzeren pennen aan de buitenzijde waaraan camouflagemateriaal kon worden bevestigd en de drie schietgaten. De kazemat was bedoeld voor één zware mitrailleur ten behoeve van frontaal en flankerend vuur. De drie schietgaten hadden samen een schootsveld van 110 graden. De twee ongebruikte schietgaten konden desgewenst worden afgesloten met een luik van 2cm staal. Er waren geen voorzieningen voor observatie. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met een rechte voor- en achterzijde. De afmetingen zijn: achterzijde 5,20 meter, zijzijden recht 1 meter, zijzijden schuin 2 meter en voorzijde 2,50 meter, de hoogte inclusief vloerplaat is 3 meter. De kazemat bestaat enkel uit een gevechtsruimte met een achteruitgang, drie geweerschietgaten en heeft muren van 80 cm gewapend beton. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen. Waardering: De kazemat is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940. Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528532
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat E14 in Amersfoort

Kazemat E13

Liniedijk
Amersfoort
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Kazemat E15

Hoogerhorsterweg
Amersfoort
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen tegen en gedeeltelijk in..

Terrein waarin overblijfselen van het versterkte huis Hoogerhorst

-
Amersfoort
Terrein waarin overblijfselen van het versterkte huis Hoogerhorst. Datering: 12e eeuw.

Werk bij Krachtwijk

Hoogerhorsterweg
Amersfoort
Inleiding: Het Werk bij Krachtwijk is in 1799 aangelegd ten behoeve van de verdediging van de Vuydijk, die diende als komkering tussen de ..

Vuijdijk ook genoemd Hoogerhorsterweg

Hoogerhorsterweg
Amersfoort
Inleiding: De Vuydijk ligt ten oosten van de Grebbeliniedijk tussen de Coelhorsterweg en de Eem ten noordwesten van Amersfoort. Deze kade ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)