Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coelhorsterkade in Amersfoort

Militair Object

Droevendaalsesteeg
3800AA Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1785


Beschrijving van Coelhorsterkade

Inleiding: De Coelhorsterkade is een van de meest noordelijke keerkades van de Grebbelinie en ligt ten westen van Amersfoort tussen de Coelhorsterweg en de Grebbeliniedijk. De kade diende was de keerkade tussen de 9e of Coelhorsterkom en de 10e of Vuijdijkkom. De kade heeft een lengte van ongeveer 750 meter. Omschrijving: In 1785 aangelegd aarden VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een aarden wal, aangelegd als verdedigingswal. De Coelhorster kade is een voorbeeld van een waterlinie annex verdedigingswal. De dijk diende als steunkade voor inundaties en als verdedigingswal. Op de kade bevindt zich nog een tankversperring uit de mobilisatie van 1239-1940. Waardering: De aanleg is van algemeen belang vanwege: Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd. Van groot belang door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (18de, 19de en 20ste eeuw), b. het systeem van 'levende' veldversterking in de diepte (20ste eeuw) c. de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940 Het betreft hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode: fase 2: 1785 -'86, versterking Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als keerkade bij de nog gaaf bewaarde liniedijk tussen de Jachthaven bij de Eem en Werk bij Krachtwijk. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang van de onderdelen van het complex. Tenslotte is hier sprake van een gave/redelijk gave relatie met het schootsveld en inundatieveld De Coelhorsterkade is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18e eeuws verdedigingswerk in de Grebbelinie en het is als zodanig representatief (karakteristiek) voor dit type verdedigingswerken. De kade is goed bewaard omdat nog vrijwel alle ertoe behorende onderdelen in meer of minder herkenbare vorm en functie aanwezig zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528529
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coelhorsterkade in Amersfoort

Voormalige brouwerij "Het Anker"

Langegracht 12
Amersfoort
V.m.brouwerij "Het Anker". Witgepleisterd woonhuis met rechte kroonlijst, kreeg in de 19e en 20e eeuw huidig aanzien. Aan de 17e eeuwse toes..

De Kroon

Krommestraat 36
Amersfoort
Brouwerij "De Kroon", gevel aan de Krommestraat 1663, met een rechte kroonlijst in het midden door een halsgevel doorbroken, geflankeerd doo..

Huis, waarvan voorzijde modern. Aan de Langegracht gelegen achtergedeelte belangrijker. Bakstenen achtergevel, herbouwd in oud-Amersfoortse trant, dra ..

Krommestraat 44
Amersfoort
Huis, waarvan voorzijde modern. Aan de Langegracht gelegen achtergedeelte belangrijker. Bakstenen achtergevel, herbouwd in oud-Amersfoortse ..

Hoek Lieve Vrouwekerkhof. PAKHUIS met trapgevel, vensterbogen met metselmozaïek gevuld, uitstekende hijsbalk

Lieve Vrouwestraat 20
Amersfoort
Hoek Lieve Vrouwekerkhof. PAKHUIS met trapgevel, vensterbogen met metselmozaïek gevuld, uitstekende hijsbalk. plm 1615.

Huis, waarvan vooral de achterzijde, aan Langegracht gelegen, 17e-eeuwse indruk maakt. Afgeknotte puntgevel aan de Krommestraat. Deur met bovenlicht e ..

Krommestraat 46
Amersfoort
Huis, waarvan vooral de achterzijde, aan Langegracht gelegen, 17e eeuwse indruk maakt. Afgeknotte puntgevel aan de Krommestraat. Deur met bo..

Kaart & Routeplanner