Boenhok en boenstoep in Groot Ammers

Achterland 3
2964LA Groot Ammers (gemeente Liesveld)

Beschrijving van Boenhok en boenstoep

Onderdeel 2 Inleiding Boenhok met boenstoep (XIXB), rechts op het erf van de boerderij Achterland 3 aan een sloot gelegen. Omschrijving BOENHOK met BOENSTOEP. Het in gepotdekselde houten delen op een gemetselde voeting opgetrokken object is op rechthoekige grondslag opgetrokken en wordt afgedekt met een lessenaardak voorzien van rode Oudhollandse pannen. De brede opening in de naar het erf gerichte gevel is aan de bovenzijde getoogd. De direct aan het water gelegen achterzijde van het boenhok is open. Het vloerniveau loopt af tot iets boven slootniveau. Waardering BOENHOK met BOENSTOEP (XIXB), van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde als kenmerkend voorbeeld van een boenhok en als historisch-functioneel onderdeel van het agrarische bedrijf. Het object is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van de verschijningsvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)