Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Rozendaal

Kasteel Buitenplaats

Kerklaan 2
6891CL Rozendaal
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 11 HOVENIERSWONING ten zuiden van het park, gesitueerd aan de slurf van de eerste vijver, uit omstreeks 1830. De woning is op een onregelmatig rechthoekige grondslag opgetrokken in bruine baksteen met begane grond en kapverdieping en wordt afgesloten door een samengesteld rieten schilddak waarop twee rechthoekige bakstenen schoorstenen geplaatst zijn. In de topgevel aan de voor en achter(park-)zijde een drielichtvenster met spitsboogvormen. Aan de voorzijde is voor dit venster een laag houten balkon geplaatst en de kap is voorzien van sierlijke windveren. De vensters aan weerszijden van de uitbouw zijn eveneens drielichtvensters, maar rechthoekig van vorm. Aan de westelijke zijgevel is een glazen veranda opgetrokken met eveneens windveren. Aan de oostelijke zijgevels twee kleine uitbouwen met rieten zadeldak. In de zijgevels bevinden zich op de begane grond twee schuifvensters op verschillende hoogte met luiken geschilderd in de kleuren van de Stichting van het Geldersch Landschap (lichtgroen vlak in donkere groene rand met gele ruit waarin een rode roos). In de kap zijn aan de oost- en westzijde twee dakkapellen met driehoekig fronton en een openslaand 4-ruitsvenster aangebracht. Waardering De HOVENIERSWONING, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats; - wegens de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528484
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Rozendaal

Landhuis "Roseneath"

Kerklaan 1
Rozendaal
Statig landhuis (XIXa), genaamd "Roseneath". Parterre met verdieping en omlopend schilddak. Deur uit de bouwtijd met pilasteromlijsting, ven..

kasteel buitenplaats

Rosendael 4
Rozendaal
Omschrijving onderdeel 12 PORTIERSWONING gelegen aan de rechterkant van zuid-noord lopende oprijlaan, binnen het toegangshek, gebouwd in 19..

Herenhuis en bijgebouw

Rosendaalselaan 1
Rozendaal
Rozendaal Rosendaalselaan 1 MNO=32956 1. Deftig HERENHUIS (XIX A) van parterre en verdieping met omlopend schilddak. Dit voorname herenhui..

Huis van begane-grond met schilddak, waarin dakkapellen. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Kerklaan 5
Rozendaal
Huis (midden XIX) van begane-grond met schilddak, waarin dakkapellen. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Huis van begane-grond met schilddak

Rosendaalselaan 2
Rozendaal
Huis van begane-grond met schilddak, midden XIX. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen. Dakkapel. Vormt een geheel met de buurnummers 4..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)