Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Rozendaal

Tuin Park Landgoed

Rosendael 1
6891DA Rozendaal
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 3 TUINKOEPEL (tuinsalon) MET KEERMUUR. Tuinkoepel in barokstijl, tussen 1725-1727 gebouwd naar ontwerp van Daniël Marot, ten westen van de schelpengalerij aan het wandelpad dat naar de tweede vijver voert. Een onderkelderde koepel op vierkante basis met afgeschuinde hoeken en opgebouwd uit rode baksteen. De kelder is toegankelijk via een rode bakstenen buitentrap (treden hardsteen).De noord- en zuidzijden van het tuinhuis bevatten een dubbele geschilderde houten deur met motieven en rozetten, waarboven een bovenlicht met houten roeden (5x3). Aan de oostzijde bevindt zich een schuifraam met geschilderde houten roeden (5x6+3); de westzijde is gesloten. De geschilderde kroonlijst met zwaar geprofileerde rand wordt aan de acht zijden onderbroken: boven de deurpartijen in de vorm van een spiegelboog met afgevlakte bovenkant, boven het raam en de gesloten wand in de vorm van een spiegelboog met ronde afsluiting en op de afgeschuinde hoeken door gebogen frontons. De acht boogvelden zijn gesierd met medaillons met cartoucherand, waarin boven de deuren en het raam een figuur en portretten afgebeeld zijn. Het koepeldak dat bedekt is met blauwgrijze leien wordt bekroond door een vierkante lantaarn met gesloten vensters met gebogen fronton. Op de lantaarn een natuurstenen adelaar. Omstreeks 2000-2002 is het exterieur van de koepel geheel gerestaureerd. Het rijk gedecoreerde barokke interieur van Daniël Marot werd in 2002-2004 gerestaureerd. Ter kering van het talud van de heuvel van het landschappelijke parkgedeelte ten westen en noorden van de koepel een rode bakstenen keermuur met gebogen verloop, waarvan de bovenzijde is afgezet met kiezels en keien. Ter hoogte van de koepel vertoont de keermuur een ornamenteel patroon van vierkante vakken met kiezels met in het hart een rond stuk marmer. Tussen keermuur en koepel een terras van kiezels met door kopse IJsselstenen aangebrachte versiering van een geschulpte rand langs de keermuur en voor het venster van de koepel een cirkel waarin bloemmotief. Aan de noordzijde een smalle en steile onregelmatige trap in hardsteen en keien naar het hoger gelegen parkgedeelte. Waardering De TUINKOEPEL MET KEERMUUR, onderdeel van de historische buitenplaats Rosendael, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het ontwerp van Daniël Marot; - wegens het bijzondere interieur; - wegens de relatie met andere onderdelen van de buitenplaats; - wegens de ornamentele waarde in de parkaanleg; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528475
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Rozendaal

Kasteel Rosendael

Rosendael 1
Rozendaal
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW KASTEEL ROSENDAEL 18de-eeuws classicistisch HOOFDGEBOUW met middeleeuwse restanten; aan de zuid-westzi..

tuin park landgoed

Rosendael 1
Rozendaal
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Rosendael. De structuur van het park wordt bepaald door de li..

tuin park landgoed

Rosendael 1
Rozendaal
Omschrijving onderdeel 4 SCHELPENGALERIJ van na 1730, halverwege de helling ten zuiden van het kasteel naar het ontwerp van Daniël Marot e..

tuin park landgoed

Rosendael 1
Rozendaal
Beschrijving onderdeel 5 BEDRIEGERTJES MET SCHELPENWAND, gesitueerd tussen de tweede en derde vijver. De tientallen fonteintjes zijn verbor..

tuin park landgoed

Rosendael 1
Rozendaal
Beschrijving onderdeel 6 CASCADE MET STROOMGODEN EN VAZEN OP SOKKELS uit 1740, waarvan het ontwerp toegeschreven is aan Daniël Marot en de..

Kaart & Routeplanner