Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Zelle, toegangshek in Hengelo (Gld)

Tuin Park Landgoed

Ruurloseweg 92
7255MB Hengelo (Gld) (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 19e/20e eeuw


Beschrijving van Het Zelle, toegangshek

Omschrijving Over de gracht rond de huisplaats ligt aan het uiteinde van de oprijlaan een ijzeren TOEGANGSHEK, bestaande uit een balustrade en een hoge poort tussen ijzeren hekstijlen. Gemetselde landhoofden. Balustrade bestaat uit vakken met een cirkel doorsneden met gekruiste spijlen. De vakken worden door gecanneleerde balusters verdeeld. In het midden een hoge poort met twee vleugels aan de binnenzijde en gebogen zijstukken met uitwaaierende spijlen aan de grachtzijde. Open hekstijlen met symmetrische krullen, door lampen bekroond. De spijlen eindigen met pijlen en lelies. Eind 19de-eeuws. De balustrades zijn afkomstig van een brug aan de Laarstraat te Zutphen en in het eerste kwart van de 20ste eeuw met de poort op Het Zelle geplaatst. Waardering Drie bouwhuizen onder hoge schilddaken uit de bouwtijd van het huis. TOEGANGSHEK van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de ouderdom - wegens de markering van de toegang tot het voorplein van de buitenplaats Het Zelle - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528465
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Zelle, toegangshek in Hengelo (Gld)

Het Zelle, Brandschuur

Ruurloseweg 92
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Rechts naast het huis en daarmee verbonden door een muur met een door een rechte strek afgedekte doorgang ligt een SCHUUR van..

Het Zelle, linker bouwhuis

Ruurloseweg 92
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving LINKER BOUWHUIS, koestal. Gebouw van een bouwlaag en een kap, opgetrokken van rode baksteen op rechthoekige plattegrond onder..

Het Zelle, wagenschuur

Ruurloseweg 92
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Ten zuidwesten van het hoofdgebouw ligt een WAGENSCHUUR annex houtloods van acht vakken breed. De schuur staat afgebeeld op d..

Huis Het Zelle

Ruurloseweg 92
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het LANDHUIS Het Zelle is in 1792 gebouwd, in opdracht van Jacob Engelbert Tilman Grothe. Het is opgetrokken van rode bakstee..

Het Zelle, rechter bouwhuis

Ruurloseweg 92A
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving RECHTER BOUWHUIS, bestaande uit koetshuis annex koetsierswoning en paardenstal met tuigenkamer. Gebouw van een bouwlaag en ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)