Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur met zomerhuis in Snelrewaard

Boerderij

Zuid-Linschoterzandweg 44
3425EM Snelrewaard (gemeente Oudewater)
Utrecht

Bouwjaar: 1820


Beschrijving van Wagenschuur met zomerhuis

Inleiding Wagenschuur met zomerhuis gebouwd tussen ca. 1800 en 1830 en behorende bij het boerderijcomplex "Voorzorg". Het gebouw heeft een langwerpige plattegrond en staat in het verlengde van de boerderij. Omschrijving De WAGENSCHUUR ANNEX ZOMERHUIS is deels opgetrokken in kruisverband van bakstenen in rijnformaat en deels in potdekselwerk. Het gebouw is voorzien van een rietgedekt zadeldak met wolfseinden en nokvorsten. De voorgevel geeft toegang tot het voormalige zomerhuis. Voorgevel met vlechtingen en staafankers, zwartgeteerde plint. In het midden een deur met drieruits bovenraam, strek en gemetselde onderdorpel, daarboven een gietijzeren roosraam in houten kozijn met rollaag rondom. Rechts van de deur een meerruits schuifvenster met luiken en strek. Links van de deur een tweede deur met gesmede gehengen en drieruits bovenraam. Van de linkerzijgevel is het rechtergedeelte uitgevoerd in metselwerk met zwartgeteerde plint, geen gevelopeningen. Links, waar de gevel vroeger was voorzien van potdekselwerk, is deze thans gedicht met gestuukt plaatmateriaal zonder monumentwaarde. Gepotdekselde achtergevel boven grijs gestuukte plint, beëindigd met knellat. Een houten inrijdeur en daarboven een houten hooiluik met vierruits bovenlicht. Van de rechterzijgevel is het linkergedeelte uitgevoerd in metselwerk met zwartgeteerde plint en meerruits schuifvenster; potdekselwerk in het rechter gedeelte van de gevel vervangen door metselwerk met penanten en betonnen stalramen. In het interieur drie ankerbalkgebinten in grenen, waarvan één strijkgebint tegen achtergevel, verbonden door een hoge fliering. Op de ankerbalk een Oudhollands spant met blokkeel en schoren naar de bovenste fliering. Sporenkap met nokgording. Bouwsporen van de interne opsplitsing in wonen en schuur en van de schouw en bakoven zijn in de muren bewaard gebleven. Grotendeels authentieke bestrating, groep van een latere wijziging tot koeienstal, restant voedergoot, onderste draaiblok van karnmolenbewaard. Waardering De WAGENSCHUUR ANNEX ZOMERHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de typologische en cultuurhistorische waarde van een zomerhuis met schuur; - als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Voorzorg"; - vanwege de ensemblewaarde met de boerderij, die deel uitmaakt van de agrarische bebouwing van een buurtschap gelegen langs de Lange Linschoten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528457
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur met zomerhuis in Snelrewaard

Voorzorg

Zuid-Linschoterzandweg 44
Snelrewaard (Gemeente Oudewater)
Boerderij, langhuis met bogen boven de vensters, 17e eeuw.

Eikenhoeve

Noord-Linschoterzandweg 23
Snelrewaard (Gemeente Oudewater)
Boerderij uit 1848 blijkens jaartalankers in de voorgevel. Woonhuis en stal onder een rieten wolfdak. De voorgevel heeft vlechtingen en vens..

Boerderij, langhuis, fraai exemplaar met bogen boven de vensters

Noord-Linschoterzandweg 24
Snelrewaard (Gemeente Oudewater)
Boerderij, langhuis, fraai exemplaar met bogen boven de vensters, 17e eeuw.

Boerderij, onder rieten zadeldak met aan de voorzijde geschulpte houten daklijst

Zuid-Linschoterzandweg 47
Snelrewaard (Gemeente Oudewater)
Boerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw, onder rieten zadeldak met aan de voorzijde geschulpte houten daklijst. Driedelig zoldervenste..

Boerderij

Zuid-Linschoterzandweg 41
Snelrewaard (Gemeente Oudewater)
BOERDERIJ, wellicht eerste helft 19e eeuw. Woonhuis en stal onder een rieten wolfdak. Links zijkamer onder opgewipt dakgedeelte. Voorgevel m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)