Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrieksschoorsteen in Vriezenveen

Nijverheid Industrie

Westeinde 660
7671CX Vriezenveen (gemeente Twenterand)
Overijssel

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Fabrieksschoorsteen

Inleiding In gele radiaalsteen opgetrokken fabrieksschoorsteen met siermetselwerk in rode radiaalsteen, omstreeks 1902 gebouwd bij het fabriekscomplex (textiel) van Jansen & Tilanus aan het Overijssels Kanaal. Vermoedelijk is de bouwer uit Duitsland afkomstig geweest. In Nederland zijn geen andere fabrieksschoorstenen van dit type bewaard gebleven. In de nabije omgeving van de schoorsteen zijn de ketelhuizen, de directeurswoning en de fabriekshallen (thans deels voorzien van een metalen beplating en gewijzigd door diverse ingrepen en derhalve niet beschermenswaardig op rijksniveau) bewaard gebleven. Vanuit de verre omtrek is de schoorsteen zichtbaar. Omschrijving De thans vrijstaande FABRIEKSSCHOORSTEEN is geplaatst op een sokkel van rode baksteen (kruisverband). In de onderbouw zijn de voormalige openingen dichtgezet. De voet van de schoorsteen is voorzien van verdiept liggende velden en randen van rode radiaalsteen. Ook in het onderste gedeelte van de schacht bevinden zich verdiept liggende velden en siermetselwerk in rode steen. De top en de bovenste 6-7 meter van de schoorsteen zijn in het verleden verwijderd. Waardering De FABRIEKSSCHOORSTEEN is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en de toegepaste decoratie; - vanwege de redelijke gaafheid van de sokkel, voet en schacht; - als tastbare herinnering aan de landelijke bekende textielfabriek van Jansen & Tilanus; - als markant oriƫntatiepunt en baken voor Vriezenveen en omgeving; - vanwege de uniciteit op landelijk niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528456
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrieksschoorsteen in Vriezenveen

Herenhuis

Westeinde 547
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding HERENHUIS van Ruslandgangers met rijk gedecoreerde voorgevel in Hollandse neo-renaissance stijl. In Twente werd de handel in de l..

Leemansmolen

Hammerweg 32
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Leenmansmolen. Achtkantige bovenkruier met lage stelling. 1862. Onder- en tussenstuk van baksteen, bovenstuk en kap met riet gedekt. IJzeren..

Herenhuis

Westeinde 384
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding In opdracht van de "Ruslandganger" D.G. Harmsen werd dit HERENHUIS in 1880 gebouwd. Het pand in eclectische stijl staat aan het W..

Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken

Westeinde 342
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Boerderij onder zadeldak. Houten voorgeveltop. Vensters met kalf, roedenverdeling en halve luiken.

Dorpsboerderij

Westeinde 202
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Inleiding DorpsBOERDERIJ gelegen aan het Westeinde, de hoofdstraat van Vriezenveen. Het pand ligt direct aan de straat. Omschrijving Pand..

Kaart & Routeplanner