Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok met arbeiderswoningen in Amsterdam

Woonhuis

Robijnstraat 1
1074VE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1890-1891
Architect: A.L. van Gendt


Beschrijving van Woonblok met arbeiderswoningen

Omschrijving Aan de oostzijde van de Robijnstraat gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noordzijde kopse gevel; aan de zuidzijde aansluitend op de gevelwand van de verdere bebouwing aan de Robijnstraat. Het woonblok Robijnstraat 1-11 bestaat oorspronkelijk uit zes arbeiderswoningen. Aaneengesloten gevelwand met 12 traveeën (6 deur- en 6 vensterassen) op geaccentueerde plint van één bouwlaag onder zadeldak met donkere rechtsdekkende Hollandse pannen. De zijgevel is blind en heeft een getrapte tuit. De lage voorgevel heeft een rechte houten gootlijst boven gemetselde drievoudige uitkraging en vier dakkapellen boven de iets risalerende toegangspartijen. De dakkapellen hebben een gekoppeld venster en een fries boven gemetselde muurdammen waarop kroonlijst met neo-renaissancistisch fronton met blind timpaan en drie pirons. Kleine gepleisterde klauwstukken bij de aanhechting met de gootlijst. De lage bebouwing heeft per twee woningen toegangspartijen met steeds twee naastliggende paneeldeuren met in enkele gevallen de oorspronkelijke gelede bovenlichten. Hierboven de dakkapel. Zowel links als rechts van de toegangspartijen de enkele vensters van de voorkamers. Vensters en deuren onder segmentboog met gemetseld spaarveld. Segmentbogen en gevels gesierd met blokken en banden in gele baksteen. Aan de gevel bevinden zich muurankers en kleine vergaarbakken. Achtergevel met een enkel venster en toegangsdeur tot de tuin. Waardering Westelijk woonblok met arbeiderswoningen uit 1890-1891 van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur- en sociaal-historische alsmede typologische waarde. Van belang als essentieel onderdeel van het complex van de Woning-Maatschappij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528408
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonblok met arbeiderswoningen in Amsterdam

Woonblok met arbeiderswoningen

Diamantstraat 2
Amsterdam
Omschrijving Aan de westzijde van de Diamantstraat gelegen vrijstaand WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse geve..

Woonblok met arbeiderswoningen

Diamantstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de oostzijde van de Diamantstraat vrijstaand gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse geve..

Portiersloge

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen voormalige PORTIERSLOGE op rechthoekige plattegrond onder plat dak en met gemetselde gedrongen pijle..

Hek

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen HEK met drie doorgangen gelegen aan de west-, zuid- en oostzijde van de perceelsgrens van het comple..

Hoofdgebouw van de voormalige diamantslijperij Asscher

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving Op een L-vormig grondplan ontworpen hoofdgebouw van de voormalige DIAMANTSLIJPERIJ Asscher, met vier tot vijf bouwlagen onder ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonblok met arbeiderswoningen in Amsterdam