Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok met arbeiderswoningen in Amsterdam

Woonhuis

Diamantstraat 2
1074GD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1890-1891
Architect: A.L. van Gendt


Beschrijving van Woonblok met arbeiderswoningen

Omschrijving Aan de westzijde van de Diamantstraat gelegen vrijstaand WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse gevel. Het woonblok Diamantstraat 2-24 bestaat uit oorspronkelijk 12 arbeiderswoningen. Aaneengesloten gevelwand met 24 traveeën (12 deur- en 12 vensterassen) op geaccentueerde plint van één bouwlaag onder zadeldak met donkere rechtsdekkende Hollandse pannen. Thans gepleisterde zijgevel (Z) en zijgevel in schoon metselwerk (N) met enkel zoldervenster en met uitkragende schouderstukken met afdeklijsten en getrapte tuit. De lage voorgevel heeft een rechte houten gootlijst boven gemetselde drievoudige uitkraging en in totaal zes dakkapellen boven de iets risalerende toegangspartijen. De dakkapellen hebben een gekoppeld venster en een fries boven gemetselde muurdammen waarop kroonlijst met neo-renaissancistisch fronton met blind timpaan en drie pirons. Kleine gepleisterde klauwstukken bij de aanhechting met de gootlijst. De lage bebouwing heeft per twee woningen als toegangspartij steeds twee naastliggende paneeldeuren met in enkele gevallen de oorspronkelijke gelede bovenlichten. Hierboven steeds de dakkapel. Zowel links als rechts van de toegangspartijen de enkele vensters van de voorkamers. Aan de achterzijde per woning een enkel venster en toegangsdeur tot de tuin. Vensters en deuren onder segmentboog met gemetseld spaarveld. Segmentbogen en gevels gesierd met blokken en banden in gele baksteen. Aan de gevel bevinden zich muurankers en kleine vergaarbakken. Waardering Centraal woonblok met arbeiderswoningen uit 1890-1891 van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur- en sociaal-historische alsmede typologische waarde. Van belang als essentieel onderdeel van het complex van de Woning-Maatschappij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528406
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonblok met arbeiderswoningen in Amsterdam

Woonblok met arbeiderswoningen

Diamantstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de oostzijde van de Diamantstraat vrijstaand gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse geve..

Woonblok met arbeiderswoningen

Robijnstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de oostzijde van de Robijnstraat gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noordzijde kopse gevel; aan de zuidzijde a..

Portiersloge

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen voormalige PORTIERSLOGE op rechthoekige plattegrond onder plat dak en met gemetselde gedrongen pijle..

Hek

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen HEK met drie doorgangen gelegen aan de west-, zuid- en oostzijde van de perceelsgrens van het comple..

Hoofdgebouw van de voormalige diamantslijperij Asscher

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving Op een L-vormig grondplan ontworpen hoofdgebouw van de voormalige DIAMANTSLIJPERIJ Asscher, met vier tot vijf bouwlagen onder ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonblok met arbeiderswoningen in Amsterdam