Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinhuis in Amsterdam

Bouwkunst

Herengracht 326
1016CE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Tuinhuis

Inleiding TUINHUIS, behorend bij het pand op Herengracht 326 dat reeds van rijkswege is beschermd onder monumentnummer 1805. Omschrijving Het tuinhuis bestaat uit één bouwlaag en wordt gedekt door een naar achteren toe aflopend dak. De gefrijnde en wit gesausde zandstenen gevel telt drie travéeën waarvan de middelste risaleert. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige, gekorniste kroonlijst. Op elk van de pilasters draagt een saterkop de kroonlijst. Onder elke saterkop bevindt zich rolwerk. Het schuifraam met roedenverdeling in de risaliet heeft een spiegelboogvormige afsluiting. De beide zijtravéeën bevatten grachtengroene paneeldeuren waarvan de verdiepte panelen aan de bovenzijde geprofileerd worden in een vorm die refereert aan het venster in de middenpartij. Boven de deuren bevindt zich aan beide zijden een zandstenen lijst met rocaillevormen, rolwerk en in het midden een acanthusblad. Boven deze lijst is een zandstenen reliëf in de vorm van een bloemenmand aangebracht. De gevel wordt aan beide zijden afgesloten door een smalle, geblokte pilaster, welke een kapiteel in de vorm van een kussentje met kwastje draagt. De linker zijgevel is gemetseld in baksteen. De rechter zijgevel is afgewerkt met een stuclaag en staat tegen een evenwijdige, maar lagere, eveneens gestucte muur. Interieur Het interieur is verdeeld in drie ruimten: een ondiepe ruimte achter de risaliet,afgesloten door een vrijstaande muur en twee ruimten links en rechts achter deze muur. De vloer van de voorste ruimte bestaat uit zwart/witte vierkante tegeltjes. De binnenwand is bekleed met wit geschilderde panelen, In de achterste ruimten bevindt zich links een keukentje en rechts een sanitaire ruimte. Waardering Het tuinhuis is van cultuurhistorisch belang als representant van het achttiende eeuwse tuinhuis, alsmede van ruimtelijk functioneel belang vanwege de relatie met de tuin en het grachtenhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528386
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinhuis in Amsterdam

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles

Herengracht 328
Amsterdam
Pand met gevel (XVIIIb) onder rechte lijst met consoles (plm 1800); gesneden deur (plm 1800).

Pand met halsgevel, verwant aan het type met doorboorde bloemen

Herengracht 326
Amsterdam
Pand met halsgevel, verwant aan het type met doorboorde bloemen (XVIIIa). Het tuinhuis in de tuin van het grachtenhuis wordt afzonderlijk be..

Kantoor, magazijn en woningen

Herengracht 320
Amsterdam
Inleiding In 1919-1920 door Jac. Duncker gerealiseerde 'verandering, deels vernieuwing en vereniging van de percelen Herengracht 320, 322 e..

Pand met gevel onder verhoogde lijst met gesneden deur uit de bouwtijd, bovenlicht en snijraamhek

Herengracht 316
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde lijst (1760) met gesneden deur uit de bouwtijd, bovenlicht en snijraamhek uit XIX A en fraai gesmeed kelderhe..

Pand met trapgevel, sober versierd met kleine blokjes en met gesneden puibalk

Herengracht 334A
Amsterdam
Pand met trapgevel, sober versierd met kleine blokjes en met gesneden puibalk (XVIIa).

Kaart & Routeplanner