Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: houten muurkas in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: houten muurkas

Omschrijving complexonderdeel 32 Achter complexonderdeel 17 is tegen een tuinmuur een verdiepte houten MUURKAS van het lessenaarstype opgetrokken. Datering: vermoedelijk het eerste kwart van de 20ste eeuw. De kas is op het zuiden-zuidoosten gericht. Houten roeden, leigewijs geplaatste glasruiten. Toegang via een deur en enkele traptreden in de korte rechter zijgevel. In het interieur van de kas staan tegen de tuinmuur en tegen de voorzijde tabletten (werktafels) opgesteld. Tussen de tabletten loopt een pad. Een buizenstelsel in de kas verraadt dat de kas verwarmd is geweest. De kas heeft een (ongebruikelijke) L-vormige plattegrond doordat aansluiting met complexonderdeel 17 is bewerkstelligd. Waardering complexonderdeel 32 De muurkas of lessenaarskas tegen een tuinmuur en aansluitend op complexonderdeel 17 en daterend vermoedelijk het eerste kwart van de 20ste eeuw vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de zeldzaamheid; - het buizenstelsel in het interieur; - de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster; - de functionele en historische betrokkenheid op het kloostercomplex en de tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528382
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: houten muurkas in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Michaëlklooster: houten muurkas in Steyl