Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: vrijstaande ijzeren kas in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: vrijstaande ijzeren kas

Omschrijving complexonderdeel 31 Vrijstaande ijzeren KAS uit het laatst van de 19de eeuw op rechthoekige plattegrond met een zadeldak; de nokrichting loopt globaal noordwest-zuidoost en het dak rust op een gemetselde borstwering. Op de borstwering is geen (zoals te doen gebruikelijk) staand glas geplaatst. Beide korte gevels zijn tot aan de nok geheel opgetrokken in baksteen. Het glasdek bestaat uit ijzeren glasroeden met leigewijs geplaatste ruiten. Enige toegangsdeur in de korte noordwestgevel. In de kas tekenen zich sporen af van tabletten (werktafels). Hoogstwaarschijnlijk fungeerde deze tabletkas als kweek- en/of bloemenkas. Waardering complexonderdeel 31 De vrijstaande, ijzeren kas uit het laatst van de 19de eeuw op rechthoekige plattegrond en voorzien van een zadeldak vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de zeldzaamheid; - de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster; - de functionele en historische betrokkenheid op het kloostercomplex en de tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528381
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: vrijstaande ijzeren kas in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Michaëlklooster: vrijstaande ijzeren kas in Steyl