Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: olijfberggrot in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: olijfberggrot

Omschrijving complexonderdeel 29 In de kloostertuin bevindt zich even zuidelijk van het beeld van de Heilige Aloysius sinds 1890-1900 een kunstmatige GROT die aan het lijden van Jezus in de Hof van Olijven is gewijd. De grot bestaat uit onder meer aarde, cement en sintels. Inwendig een structuur van gangetjes, trappetjes, verschillende waarnemingsnivau's en doorkijkjes op de aangrijpende bijbelse scène. Naast een beeld van Jezus in doodsangst bevat de grot ook beelden van de troostende engel met de beker in de hand en drie slapende apostelen: Petrus, Jakobus en Johannes. De gepolychromeerde beelden zijn in keramisch materiaal uitgevoerd. De voorziening van kleurige glaspanelen (geel, groen, rood, wit) in de bovenzijden van de grot veroorzaakt een opmerkelijk dramatisch effect en mystieke beleving. Bijbeltekst uit Mattheus 18:36 ("Traurig ist unsere Seele bis zum Tode") in mozaiëk (geel fond, letters en kader zwart, hoofdletter T in rood). Waardering complexonderdeel 29 De Olijfberggrot bezit algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de zeldzaamheid; - de gaafheid; - de verbondenheid met de aard en aanleg van de kloostertuin; - de religieus-historische mis-en-scène, dramatiek en zeggingskracht van de artefacten; - de thematische samenhang met overige in de kloostertuin aanwezige devotie-voorstellingen uit het lijden van Christus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528379
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: olijfberggrot in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Michaëlklooster: olijfberggrot in Steyl