Sint Michaëlklooster: beeld van Christus op de koude steen in Steyl

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)

Bouwjaar: ca. 1900

Beschrijving van Sint Michaëlklooster: beeld van Christus op de koude steen

Omschrijving complexonderdeel 22 BEELD VAN CHRISTUS OP DE KOUDE STEEN. Het beeld heeft een rood bakstenen sokkel, voorzien van een betonnen plaat. Datering: circa 1900. Het beeld staat tegen de binnenzijde van de kloostermuur langs de Tuinstraat, even ten zuiden van het baldakijn met Mariabeeld en ten oosten van St. Gregor. Christus is met geboeide handen en zittend weergegeven, hij draagt een rode mantel en heeft een doornenkroon op het hoofd. Een aedicula omvat het beeld. De grijs geschilderde aedicula bestaat uit twee zuilen voorzien van basement en bladkapitelen, de achterwand is bruin, het zadeldak is van beton en wordt door een zinken plaat afgedekt. Waardering complexonderdeel 22 Het beeld van Christus op de Koude steen bezit algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de gaafheid; - de religieus-historische belevingswaarden; - de onlosmakelijke verbinding van het object met het aard en het wezen van de kloostertuin; - de nabijheid van de Kruiswegstaties en de Verrijzeniskapel en - de thematische samenhang met overige in de kloostertuin aanwezige devotie-voorstellingen uit het lijden van Christus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)