Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: vrijstaande kas in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: vrijstaande kas

Omschrijving complexonderdeel 17 Vrijstaande KAS uit het einde van de 19de eeuw op een rechthoekige plattegrond met een onderbouw van metselwerk aan de noordoostzijde van de moestuin, nabij de Parkstraat. De beide blinde korte zijgevels zijn geheel in metselwerk opgetrokken. Houten toegangsdeur in rechter zijgevel. De nokrichting van het mansardedak loopt ongeveer noordwest-zuidoost. Het dak bestaat uit kleine glasruitjes, deels nog oud geblazen glas, en is gevat in geprofileerde glasroeden. Enkele profielijzers fungeren als gording en enkele ijzeren buizen dienen als dragers van het glasdek. Binnen aan beide zijden staan langs de borstwering tabletten (werktafels) opgesteld. De kasvloer ligt enkele treden onder het maaiveld. In het midden een brede bak (kribbe) gevuld met aarde. De kas diende naar wordt aangenomen voor de kweek van planten. Aan de achterzijde van de kas en deels rechts naast de kas is een verdiepte stookruimte met gemetselde schoorsteen gebouwd. Er is in een verbinding met de lessenaarskas voorzien, nl. complexonderdeel 32. Waardering complexonderdeel 17 De vrijstaande kas uit het einde van de 19de eeuw in de moestuin, nabij de Parkstraat op een rechthoekige plattegrond met een onderbouw van metselwerk met schoorsteen aan de noordoostzijde van de tuin, bezit algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster. - de functionele en historische betrokkenheid op het kloostercomplex en de tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528367
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: vrijstaande kas in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Michaëlklooster: vrijstaande kas in Steyl