Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: watertoren in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1909
Architect: P.M. Scholl


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: watertoren

Omschrijving complexonderdeel 14 De WATERTOREN uit 1909 in het oostelijke deel van de kloostertuin behoort bij het Missieklooster van de Congregatie van het Goddelijk Woord, SVD (missionarissen van Steyl)en is een ontwerp van architect P.M. Scholl. De vrijstaande, taps toelopende watertoren op ronde grondslag heeft een bakstenen romp met een gepleisterd breder waterreservoir aan de bovenzijde. De hoogte van de toren bedraagt ruim 32 meter. De segmentboogvormige toegangsdeur heeft een hardstenen dorpel. De torenwand bevat enkele smalle segmentboogvormige vensteropeningen; halverwege de schacht van de toren is een omlopende waterlijst aangebracht. Bovenaan de toren kraagt het waterreservoir uit tot een diameter van circa vijf meter; het reservoir heeft enkele rechthoekige vensters en een plat dak. Op het platte dak staat een ajour metalen kruis, zeer fragiel en met tuikabels bevestigd. Het interieur bevat onder meer een smalle gietijzeren trap en een groot metalen watervat in het reservoir. Waardering complexonderdeel 14 De watertoren in de kloostertuin van het Missieklooster van de Congregatie van het Goddelijk Woord, SVD (missionarissen van Steyl) is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de industrieel-archeologische waarde; - de gaafheid van het object (extern en intern). - de feitelijke, historische en symbolische betekenis met betrekking tot de zelfstandigheid van het klooster; - de landschappelijke en visuele markeringswaarde voor Steyl en omstreken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528364
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Steyl
Tegelen Steyl Watertoren 5893.JPG
Plaats Steyl
Bouwjaar 1908-1909
Hoogte 38 m
Inhoud 75 m³
Architect(en) P.M. Scholl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 528364

De watertoren Steyl in de kloostertuin van het Missiehuis St. Michaël (S.V.D.) in Steyl is een monumentale watertoren, gebouwd in 1908-1909.

Kenmerken

De watertoren heeft een hoogte van 38 meter en heeft een waterreservoir van 75 m³. De watertoren staat in het oostelijke deel van de kloostertuin die behoort bij het Missieklooster van de Congregatie van het Goddelijk Woord en is een ontwerp van architect P.M. Scholl. De vrijstaande, taps toelopende watertoren op ronde grondslag heeft een bakstenen romp met een gepleisterd breder waterreservoir. Bovenaan de toren kraagt het waterreservoir uit tot een diameter van circa vijf meter; het reservoir heeft enkele rechthoekige vensters en een plat dak. Op het platte dak staat een ajour metalen kruis.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: watertoren in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)