Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: houten prieeltje in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: houten prieeltje

Omschrijving complexonderdeel 12 Even ten noorden van de Lourdesgrot staat op een verheffing in de kloostertuin een HOUTEN PRIEELTJE. Het optrekje heeft een rechthoekige plattegrond en is aan de (lange) voorzijde geheel open, de overige wanden hebben een borstwering met daarboven een indeling van boomtakken en wel zodanig, dat weer en wind er dwars door heen kunnen spelen. De vloer is van beton. Het flauw hellende zadeldak, geschraagd door een middenstijl met windverband en twee eenzijdig geschoorde zijstijlen aan de korte kanten van het prieeltje, is gedekt met rode Oud-hollandse dakpannen. Tegen de drie gesloten zijden staan vaste banken opgesteld; de banken zijn opgebouwd uit latten. Het prieeltje dateert, naar schatting, uit ongeveer 1900. Volgens de overlevering verbleef Arnoldus Janssen (1837-1909)hier graag. Waardering complexonderdeel 12 Het houten prieeltje even ten noorden van de Lourdesgrot bezit algemeen belang op basis van: - de landelijke en rustieke verschijningsvorm; - de primaire materiaalbehandeling; - de eenvoudige opzet en constructie van niet tot nauwelijks bewerkt hout; - de functionele en historische betrokkenheid op de kloostertuin en het klooster St. Michaël. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528362
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: houten prieeltje in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Michaëlklooster: houten prieeltje in Steyl