Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1909 (stoommachine) 1950 (gebouw verhoogd) ca. 1952 (verwarmingsketels)


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluitend KETELHUIS. De machinehal heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en heeft een zadeldak met pannen met daarin een lichtkap. In de kopgevel worden drie venstertraveeën gescheiden door lisenen, er zijn segmentboogvormige vensters met roedeverdeling. In de topgevel is een segmentboogvormig venster met aan weerszijden een kleiner venster aangebracht. De voorgevel is geleed met met lisenen en vijf segmentboogvormige vensters met roedeverdeling. In de machinehal staat een authentieke stoommachine uit 1909, vervaardigd door de Hannoversche Maschinenbau Aktien Gesellschaft te Hannover-Linden und Chemnitz. De vloer van de machinehal is vernieuwd, de lambrisering bestaat uit baksteen, de dakconstructie wordt geschraagd door stalen vakwerkspanten. In het verlengde van de machinehal staat het ketelhuis; in 1950 werd het met een bouwlaag verhoogd. De gevelindeling (parterre) is sterk verwant aan die van de voorgevel van de machinehal, er zijn vier vensters en een segmentboogvormige deur. In het ketelhuis staan twee grote verwarmingsketels uit circa 1952 opgesteld, afkomstig van de firma Steinmüller; bekleding met geel en bruin geglazuurde baksteen. Waardering complexonderdeel 7 De machinehal met stoommachine en aansluitend ketelhuis vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de industrieel-archeologische waarde, met name met betrekking tot de geschiedenis van het stoomwezen; - de daadwerkelijke en symbolische betekenis voor de onafhankelijkheid van het klooster; - de zeldzaamheid; - de gave staat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528357
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaël..

Sint Michaëlklooster: bakstenen schoorsteen

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 8 Ten noorden van de machinehal met stoommachine en aansluitend ketelhuis staat een hoge, gemetselde baksten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis in Steyl