Fabriekscomplex Havep: fabrieksschoorsteen in Goirle

Bergstraat 50

Beschrijving van Fabriekscomplex Havep: fabrieksschoorsteen

Onderdeel 3 Inleiding Fabrieksschoorsteen uit 1891. Omschrijving De fabrieksschoorsteen bestaat uit drie gedeelten: basement, schacht en kroon. Het basement heeft een vierkant grondvlak dat aan de bovenkant verloopt in een achthoek. Aan vier kanten bevindt zich een blinde nis met rondboog. De schacht heeft een ringvormige doorsnede met aan de voet een geribde manchet. De overstekende kroon heeft een boogfries met eronder eveneens een geribde manchet. Het opgaande werk van de schoorsteen bestaat uit rode handgevormde baksteen met profielstenen afgewisseld door siermetselwerk in manchetten en kroon. Waardering De fabrieksschoorsteen is van algemeen belang als één van de drie samenstellende complexonderdelen, tezamen met machinehuis en kantoor. Met het eerste pand heeft het bovendien een sterke functionele relatie. Bovendien is de schoorsteen van cultuur- en architectuurhistorische betekenis vanwege zijn zeldzaamheid en zijn decoratieve uitvoering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)