Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met hekwerk in Beesd

Woonhuis

Voorstraat 77
4153AJ Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland


Beschrijving van Koetshuis met hekwerk

Omschrijving KOETSHUIS, gelegen op het terrein van de dokterspraktijkwoning, met aansluitend HEKWERK, aan de Voorstraat. Eenvoudig vrijstaand blokvormig gebouw op rechthoekig grondvlak. Baksteen gevels gemetseld in kruisverband. Eén bouwlaag onder zadelkap met aan de straatzijde een schild, gedekt met gesmoorde holle pannen. Bakgoot. In de voorgevel links een rechthoekige inrijpoort met dubbele deuren, eenvoudig omlijst en afgesloten door kroonlijst. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel twee rondboog meerruits stalvensters en ijzeren tracering en deur met meerruits bovenlicht. Langs de Voorstraat een ijzeren SPIJLENHEK dat de tuin van het complex afsluit, met vlak bij het koetshuis een eenvoudig draaihek. Waardering Koetshuis met hekwerk van cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de oorspronkelijke functie als koetshuis van Baron van Verschuer, dat de relatie tussen het dorp Beesd en het landgoed Mariënwaerdt benadrukt en zichtbaar houdt; - als gaaf voorbeeld van een eenvoudig koetshuis uit het eind van de 19e eeuw; - als mede beeldbepalend onderdeel van het historisch gegroeide bebouwingsbeeld in het beschermde dorpsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528311
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met hekwerk in Beesd

Pastorie der hervormde kerk

Voorstraat 81
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Pastorie der Hervormde Kerk. Huis van 19e eeuws karakter opgetrokken uit secundair verwerkte moppen. Het door een afgewolfd zadeldak gedekt..

Praktijkwoning van huisarts met apotheek

Voorstraat 75
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving PRAKTIJKWONING van huisarts met apotheek, uit 1905, teruggelegen aan de Voorstraat in het dorp Beesd, in door Jugendstil en C..

Koetshuis met stal behorend bij praktijkwoning

Voorstraat 75
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving KOETSHUIS met STAL behorend bij dokterspraktijkwoning, in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede bouwtrant, gelegen recht..

Sint-Pieterskerk

Voorstraat 92
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Herv.Kerk. Eenvoudige, bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond, blijkens het jaartal tegen het portaal aan de oostzijde uit 1825. Ho..

Toren Sint-Pieterskerk

Voorstraat 94
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Ned.Herv.Kerk. Uit twee bakstenen geledingen bestaand, onvoltooid laat-gotische bouwwerk met overhoekse, door pinakels verlevendig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis met hekwerk in Beesd